Krav på EU att göra mer för ökad jämlikhet

Nio europeiska organisationer som arbetar mot olika former av diskriminering uppmanar EU att göra mer för att arbeta för jämlikhet och mot rasism under nästa mandatperiod. Bland annat vill de se ett generaldirektorat för jämlikhet.

I ett brev riktat till EU:s ledare och institutioner ber nio europeiska organisationer som arbetar mot diskriminering om att man ska prioritera arbetet för jämlikhet, mot rasism och för grundläggande rättigheter, under nästa mandatperiod.

Bland annat vill organisationerna att EU-kommissionen inrättar ett nytt generaldirektorat för ”jämlikhet och grundläggande rättigheter” för att stärka kommissionens arbete vad gäller jämlikhet och mot diskriminering och rasism. Ett sådant finns inte idag. 

I brevet konstaterar organisationerna också att EU under den pågående mandatperioden har gjort framsteg inom området. De lyfter bland annat fram att man för första gången har haft en kommissionär för jämlikhet – maltesiskan Helena Dalli – och presenterat lagförslag såsom direktivet för att bekämpa våld mot kvinnor eller initiativ som EU:s strategiska ram för romer.

Ser motreaktion på framsteg

Samtidigt menar organisationerna att man ser en motreaktion på framstegen samt ökade rasistiska orättvisor, ojämlikhet och diskriminering. Organisationerna uppmanar särskilt EU att införa ett omfattande rättsligt skydd mot diskriminering.

De listar också ett flertal andra åtgärder de skulle vilja se under den kommande mandatperioden, såsom att EU anordnar ett årligt "jämlikhetsforum" och att åtgärder mot diskriminering också inkluderas i EU:s internationella samarbeten och humanitära insatser.

De undertecknande organisationerna är bland annat European Network Against Racism, European Disability Forum och ILGA-Europe, som kämpar för htbq-personers rättigheter.{{toplink}}

Forrige artikel Smittoeffekt när studieförbundens statsbidrag kapas – varsel väntar Smittoeffekt när studieförbundens statsbidrag kapas – varsel väntar Næste artikel Skärpningar och skyddsnät – så blir demokrativillkoren Skärpningar och skyddsnät – så blir demokrativillkoren
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.