Han tippas bli nästa Davos-boss

World Economic Forum (WEF) i Davos har avslutats för i år efter besök av flera svenska ministrar. Men vem som ska leda evenemanget i framtid, när den 85-åriga grundaren Klaus Schwab kliver av, återstår att se. 

I schweiziska Davos avrundades nyligen toppmötet World Economic Forum (WEF), som leds av grundaren och verkställande styrelseordföranden Klaus Schwab. Schwab fyller 85 år i mars och det är nu 52 år sedan han etablerade vad som i dag är både en av världens största tankesmedjor – ett mytomspunnet diskussionsforum i Alperna, som varje år samlar näringslivets och politikens toppar.

I år besökte exempelvis miljöminister Romina Pourmokhtari (L) samt utrikesminister Tobias Billström (M) Davos och de är långtifrån de första svenska ministrarna som gästat tillställningen.

Successionsplaner saknas

Tidningen Politico har talat med 29 källor i organisationen för att skapa en bild av vad som händer med organisationen den dag som Klaus Schwab avgår. Vad alla verkar överens om är att ingenting tyder på att Schwab tänker trappa ner, han är fortfarande vid god hälsa. Ämnet är dock relevant och bristen på transparens kring organisationens framtid skapar oro bland många, enligt Politicos källor.

WEF är ett familjeägt företag, och både Schwabs barn och fru har centrala platser i organisationen.

Norrman favoritippad

Flera framstående personer har nämnts som möjliga efterträdare, däribland Tony Blair och Christine Lagarde, men nu menar flera av källorna att en trolig efterträdare i toppen är norrmannen Børge Brende, möjligen som övergångslösning tills dess att ett av Schwabs egna barn kan kliva in i rollen.

Brende utsågs till World Economic Forums ordförande 2017, när Schwab klev in i rollen som verkställande styrelseordförande.

– Han är tillräckligt ung, syns, har trovärdighet och erfarenhet och har också en bred acceptans i organisationen, säger en tidigare anställd på WEF.

Han betonar också att Børge Brende har bättre kemi med Klaus Schwab än tidigare kandidater.

Brende har haft tre roller i forumet. Innan han blev ordförande var han vd, först 2008 och sedan i två år från 2011, innan han utsågs till utrikesminister i Norge.

 

Artikeln är översatt från norskan och tidigare publicerad på Altinget.no.

Forrige artikel Inkluderande verksamheter prisas av Stockholms stad Næste artikel Ing-Marie Wieselgrens anhöriga startar stiftelse Ing-Marie Wieselgrens anhöriga startar stiftelse
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.