Här är svenskarna som ska leda parlamentets utskott

Ingen utskottsordförande – men väl sex vice ordföranden. De svenska parlamentarikerna är bland de bäst representerade i utskottens presidium när nya mandatperioden rullar igång i EU-parlamentet. 

Det börjar dra ihop sig till skolstart för de nyvalda parlamentarikerna när Europaparlamentet drar igång sin verksamhet efter sommaruppehållet.

När utskottsmötena sätter igång i Bryssel första veckan i september är de svenska ledamöterna bland de bäst representerade i utskottens presidium framme på podiet.

Sex av de totalt 21 svenska ledamöterna är nämligen vice ordförande i olika utskott. Endast de estländska parlamentarikerna har lika stor andel av sina ledamöter i utskottens ledning.

Ordföranden och de vice ordförandena utgör tillsammans utskottens presidium med uppgift att se till att arbetet i utskottet fungerar väl. När ordföranden är frånvarande är det vice ordföranden som istället leder utskottsmötena.

Ingen ordförande

Det var precis innan sommaruppehållet inleddes i slutet av juli, som parlamentets 20 ständiga utskott genom omröstning utsåg sina ordföranden och vice ordföranden. Presidiet utses för 2,5 år – hälften av mandatperioden – med möjlighet till omval.

Ofta brukar åtminstone en svensk ledamot inneha någon ordförandepost – förra mandatperioden var moderaten Tomas Tobé ordförande för parlamentets utvecklingsutskott. Det är alltså inte fallet den här gången men däremot är svenskarna alltså väl representerade på vice ordförandeposterna.

Två av de svenska ledamöterna – Johan Danielsson (S) och Isabella Lövin (MP) – är dessutom första vice ordförande i sina utskott. Totalt väljs upp till fyra vice ordförande för varje utskott.

Här är de sex svenska vice utskottsordförandena:

  • Isabella Lövin (MP): Utvecklingsutskottet (DEVE), första vice ordförande 
  • Johan Danielsson (S): Utskottet för sysselsättning och sociala frågor (EMPL), första vice ordförande 
  • Charlie Weimers (SD): Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE), andra vice ordförande 
  • Abir Al-Sahlani (C): Utvecklingsutskottet (DEVE), tredje vice ordförande 
  • Karin Karlsbro (L): Utskottet för internationell handel (INTA), tredje vice ordförande 
  • Jessica Polfjärd (M): Fiskeriutskottet (PECH), fjärde vice ordförande 

{{toplink}}

Forrige artikel Statlig konkurrens på lotteriområdet kan ge mindre pengar till föreningar Statlig konkurrens på lotteriområdet kan ge mindre pengar till föreningar Næste artikel Skolinspektionen: Vuxenutbildningar brister i betygssättningen Skolinspektionen: Vuxenutbildningar brister i betygssättningen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.