Hon ska utreda haverikommission för självmord

Det blir den tidigare socialutskottsordföranden Emma Henriksson, då riksdagledamot för Kristdemokraterna, som ska utreda förutsättningarna för det som regeringen kallar en haverikommission vid självmord. 

I början av februari tillsattes en utredning som bland annat ska kartlägga vilket ansvar olika samhällsaktörer har när en person har tagit sitt liv. Syftet är att utforma ett nationellt ansvar för breda händelseanalyser, en haverikommission, efter varje självmord.

Utredningsuppdraget går till Emma Henriksson, som bland annat varit ordförande för socialutskottet och som är ordförande för Storstockholms Diabetesförening.

– Det är otroligt svårt varje gång en människa avslutat sitt liv att förstå direkt vad som ledde till det. Kan vi lära oss mer av den kedjan som leder fram till suicid så kanske vi kan göra mer och bättre i andra situationer för att undvika att vi hamnar där, säger Emma Henriksson till Altinget. 

Digitala spår

Utredningen ska bland annat titta på andra händelseanalyser vid till exempel brott i nära relationer. Vilken hjälp söktes, vilka varningssignaler fanns?

– Vi måste titta på det kunskapsinsamlande som redan finns, men också på om det finns nya möjligheter. Det är otroligt svårt när det kommer till integritet kring människors hälsa, men kan vi använda oss av våra digitala spår? Vi ska titta på alla möjligheter för att kunna upptäcka och förstå tidigare vad vi behöver göra. 

Emma Henriksson säger att ungefär en tredjedel av de som tar sitt liv har haft kontakt med psykiatrin innan, men att många har haft andra kontakter, till exempel med frivilligorganisationer.

– Det offentligas ansvar finns alltid där, det kan inte lastas över på civilsamhället, men de kan bidra väldigt mycket och det är viktigt att titta på om det finns något i civilsamhällets förutsättningar som kan stärkas upp ytterligare. 

Utredningen ska vara klar 1 oktober 2024.

 

 

 

Beslutskedja: Utredning: Översyn av vissa frågor inom det suicid-preventiva området, Dir. 2023:3

2/2
2023
21/2
2023
8/6
2023
11/4
2024
6/8
2024
18/9
2024
1/10
2024

Forrige artikel S pressar regeringen och SD om demokrativillkoren S pressar regeringen och SD om demokrativillkoren Næste artikel S utskottsinitiativ om demokrativillkor gick på pumpen S utskottsinitiativ om demokrativillkor gick på pumpen
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.