Mobbningen på jobbet ledde till engagemang

Efter att Anita Wallstedt utsetts till syndabock för en dysfunktionell arbetsplats drabbades hon av allvarlig psykisk ohälsa. Men traumat och erfarenheterna ledde till att hon grundade OMM – Organisation mot mobbning. Till i dag har hon stöttat ungefär 1 100 drabbade.

Varje år drabbas mängder av anställda i Sverige av kränkande särbehandling på sin arbetsplats. Mycket lågt räknat tar en person i veckan sitt liv på grund av arbetsplatsmobbning/kränkande särbehandling. Detta enligt Stefan Blomberg, psykolog och forskare på Arbets- och miljömedicin i Linköping.

Egna erfarenheter resulterade i engagemang

En av dem som drabbats är Anita Wallstedt. I mitten av 1990-talet tvingades hon avsluta en tjänst på ett gruppboende i Falun efter att ha utsatts till syndabock för en arbetsplats som inte fungerade. Händelserna påverkade allvarligt hennes psykiska hälsa men samtidigt föddes ett engagemang. Ett engagemang som kom att resultera i Organisation mot mobbning (OMM). En förening Anita Wallstedt är medgrundare till och som hon fortfarande är aktiv i. 

– Alla 1 100 personer som hört av sig till mig under åren har varit djupt förtvivlade. Många lider av allvarlig psykisk ohälsa och kommer aldrig tillbaka till arbetsmarknaden.

Anita Wallstedt säger att det inte är särskilt riskabelt för en chef eller arbetsgivare att kritisera en anställd, med tanke på hur lagen ser ut.

– Kritiserar du däremot chefer eller arbetsgivaren får du inte fler uppdrag. Det är därför extremt viktigt att det är en oberoende organisation med gott renommé som utreder fall av kränkande särbehandling och mobbning. Interna rapporter är inte värda att användas som dasspapper.

Gemensamma nämnare mellan fall

Av dem hon talat med under årens lopp finns gemensamma nämnare, som avundsjuka, jantelagen, någon som går bakom ryggen och skvallrar för chefen. Denne är inte fullt insatt, lyssnar på både förtal och lögner och känner sig manad att agera, berättar Anita Wallstedt och skräder inte orden.

– När någon är utsedd till syndabock slutar cheferna eller arbetsgivarna att lyssna och samtala. Drabbade får inte komma till tals och de bemöts sällan med respekt. Företagshälsan gör som arbetsgivaren säger.

Men på senare tid har organisationer som Human & Heart bildats. Anita Wallstedt ser positivt på utvecklingen eftersom de utreder kränkande särbehandling på ett rättssäkert sätt.

– Human & Heart har räddat många liv. De har också fått chefer och andra att inse vad som händer på arbetsplatser och hur man ska agera.

Mobbningens allvarliga konsekvenser

Anita Wallstedt säger att konsekvenserna av att bli utsedd till syndabock och att inte bli lyssnad på är att livet körs i botten. Får man inte upprättelse riskerar den psykiska ohälsan att öka och i värsta fall tar någon sitt liv.

– Själv trodde jag att jag skulle kunna fortsätta arbeta med lite tid. Men efter flera år insåg jag att jag saknade tillit till andra. Hur skulle jag kunna lita på någon efter vad jag varit med om? Och hur skulle jag då kunna ha ett jobb?

I dag känner Anita Wallstedt ingen sorg över det hon gått igenom. Det är en del av hennes liv och har inneburit att hon har kunnat stötta drabbade.

– Det har jag gjort av hela mitt hjärta, för att kunna rädda liv. 

Vill se en mobbningsombudsman

Anita Wallstedt vill se en mobbningsombudsman och en lag mot mobbningstrakasserier. Redan på 1990-talet skrev den tysk-svenske psykologen Hans Leyman att en tydligare lag måste till. Men det har fortfarande inte blivit verklighet.

– Att förstöra människors liv får inte vara lagligt.

Wallstedt och andra inom OMM har under flera år föreläst i bland annat riksdagen om vad som behöver göras. Men det händer inget, säger Anita Wallstedt.

– De mobbar ju varandra för fullt i riksdagshuset. Så kommer en ny lag kan de riskera fängelse. Kanske är det därför inget händer. Men vi måste få till ny lagstiftning. Så är det bara, säger hon. 

Forrige artikel Så kan Friskis och svettis medverka i krisberedskapen Så kan Friskis och svettis medverka i krisberedskapen Næste artikel En av tre avslutar folkhögskolan med behörighet till vidare studier En av tre avslutar folkhögskolan med behörighet till vidare studier
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.