Nytt museum för runstenar och svenska språket – allmänna motionstiden är i gång

Strax över 50 motioner har hittills lämnats in sedan den allmänna motionstiden inleddes. SD-ledamöter står för majoriteten och föreslår bland annat att Världskulturmuseet avvecklas för ett nytt runstensmuseum.

Trots att partiet nu för tiden har möjlighet att påverka politiken i sitt samarbete med regeringen är det Sverigedemokraterna som står för flest motioner två veckor in i den allmänna motionstiden.

– Det har väl lite med vår partikultur att göra. Vi vill gärna gå egna vägar och visa att vi har synpunkter och åsikter. Kan vi föra fram dem på ett legalt sätt så gör vi gärna det, säger Robert Stenkvist (SD) som är en av dem som lämnat in flest motioner. 

Stenkvist har suttit i riksdagen sedan 2014 och är ledamot i utbildningsutskottet. Hittills har han skrivit 7 av 54 motioner som lämnats in.

– Jag är allmänpolitiskt intresserad och jag vill gärna föra fram mina idéer. Jag vet ju att andra partier, i de utskott där motionerna hamnar, läser de här motionerna, säger han till Altinget.

Ny talmansbostad

Stenkvist (SD) vill bland annat se en ändring i kommunallagen så att en person inte ska kunna ställa upp i flera kommunval, likt Nyans partiledare som i förra valet kandiderade i 16 kommuner

– Det undergräver respekten för demokratin när man gör så här. Det var inte meningen att man skulle kunna ställa upp i flera kommuner och sen skriva sig i den kommunen man råkar komma in i. Det undergräver tron på ett demokratiskt system, säger Stenkvist. 

Han vill också att en kärnreaktor av den mindre modellen byggs i Botkyrka.

Bland övriga förslag från Sverigedemokraternas ledamöter återkommer Björn Söder med idén att göra Villa Bonnier till talmansbostad. Björn Tidland (SD) motionerar i sin tur för att avveckla Världskulturmuseet och i stället inrätta ett museum för runstenar. Martin Westmont (SD) vill se ett svenskt språkmuseum.

Än så länge har dock engagemanget bland de övriga partierna varit lågt. Det hör visserligen till traditionen att motionerna rasar in sent, allra flest under det sista dygnet. Men förra året noterades det lägsta antalet motioner på tio år efter den allmänna motionstidens slut, 2 238 stycken.

Robert Stenkvist är förvånad att inte ledamöter från fler partier lämnat in sina förslag.

– Ja, jag har funderat lite på orsakerna. De partier som sitter i regering är kanske inte lika benägna att lägga motioner. Däremot har jag inget svar på varför oppositionen inte har lagt några motioner, säger han.

Bland de motioner som kommit in står Vänsterpartiet för fyra. Kristdemokraterna har skrivit två, bland annat om en ny anstalt i Åmål.

Större delen av förslagen i de tusentals motioner som årligen lämnas in under den allmänna motionstiden blir dock aldrig verklighet

– Nej, det är inte jätteeffektivt, det måste man ju säga. Men personligen tycker jag att den här ordningen ska finnas kvar. Detta är saker jag verkligen tycker och jag vill kunna skriva de här motionerna, säger Robert Stenkvist. 

{{toplink}}

,

Forrige artikel Fackförbund tar SD-uteslutning till Europadomstolen Fackförbund tar SD-uteslutning till Europadomstolen Næste artikel Säkerhetslucka gjorde det möjligt att kartlägga fackmedlemmar Säkerhetslucka gjorde det möjligt att kartlägga fackmedlemmar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.