Ökat stöd till Bostad först – men pengarna för 2022 tog inte slut

Regeringen utökar satsningen på Bostad först för att motverka hemlöshet till 40 miljoner kronor för 2023. Altinget har tagit del av vad vilka kommuner som beviljats stöd i år och av de avsatta 30 miljonerna kommer bara drygt 25 miljoner att betalas ut. 

Den föregående regeringen avsatte tidigare i år 30 miljoner kronor till att främja modellen Bostad först. Modellen syftar till att motverka hemlöshet och satsningen är en del i den hemlöshetsstrategi som antagits. De avsatta pengarna gick till ett nytt statsstöd för kommuner som väljer att arbeta med modellen.

Nu utökar den moderatledda regeringen stödet till 40 miljoner för 2023 och meddelar att de planerar att avsätta 40 miljoner per år fram till och med 2026.

– Utgångspunkten här är att hemlösa personer har samma behov av ett tryggt långsiktigt boende som andra oavsett om de har andra problem utöver bristen på bostad. Det har visat sig att en trygg bostad är en förutsättning för att stöd och vård i olika former ska ha effekt. Därför avsätter vi ytterligare medel här för att stärka arbetet med att etablera metoden Bostad först i Sverige, säger socialminister Jacob Forssmed i samband med att satsningen presenteras. 

74 kommuner får stöd

Statsstödet kan sökas av kommuner som stärker sitt arbete mot hemlöshet genom att starta, utöka eller förbättra verksamhet enligt metoden. Stödet kan också sökas för att göra en förstudie. 

När ansökningsperioden stängde i oktober i år hade Socialstyrelsen som hanterar stöden fått in ansökningar från 76 kommuner. Av dessa har 74 kommuner beviljats stöd vilket omfattar en summa på 25 439 240 kronor av de avsatta 30 miljonerna för 2022. 

Fatima Vejsel som är utredare på Socialstyrelsen menar att det inte är ovanligt att alla avsatta pengar i ett statsstöd inte betalas ut och att det tar lite tid för ansökningarna till ett nyinrättat statsstöd att komma in. 

– Det är alltid svårt med ett nytt bidrag särskilt när det kommer sent under året. Det brukar alltid vara så att söktrycket ökar till år nummer två, då har fler hört talas om stödet och haft mer tid att förbereda sig för att söka, säger hon till Altinget. 

”Betydelsefullt”

Satsningen välkomnas bland annat av Sveriges stadsmissioner som är en av de aktörer som erbjuder kommuner hjälp att implementera modellen. Pernilla Parding som är Programkoordinator på Sveriges stadsmissioner tror att stödet är en viktig signal till kommunerna att arbeta med modellen. 

– Jag tror att det ger många kommuner en förutsättning att starta och incitament att starta upp. Att starta något helt nytt som kommun kan vara svårt. Får man då ett ekonomiskt stöd, särskilt i dessa tider när många har det tajt, så tror jag att det är betydelsefullt, säger Pernilla Parding till Altinget. 

Forrige artikel Mångmiljonstöd till partierna – M får mer än SD Mångmiljonstöd till partierna – M får mer än SD Næste artikel SD förnekar kartläggning av civila samhällets finansiering SD förnekar kartläggning av civila samhällets finansiering
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.