Mångmiljonstöd till partierna – M får mer än SD

Nu har beslut fattats om partistöd för det kommande året. Totalt får riksdagspartierna dela på drygt 167 miljoner kronor. Mest pengar får S följt av M och SD. Även kvinnoförbunden får pengar.

Partibidragsnämnden har fattat beslut om partistöd för det kommande året. Stödet betalas ut efter partiernas storlek. Men det baseras på valresultatet i de två senaste valen. Det gör att SD, trots att partiet knep andraplatsen i årets val, ändå får mindre pengar än Moderaterna. Samma sak för V som blev större än C i valet 2022 men som ändå får mindre pengar.

Stöd till kvinnoförbunden

Även partiernas kvinnoförbund får stöd som beslutas av partibidragsnämnden. Det beslutet baseras bara på den nuvarande mandatfördelningen i riksdagen. Så SD-kvinnor får mer än Moderatkvinnorna redan nästa år. Totalt betalas cirka 15 miljoner kronor ut till organisationerna.

Forrige artikel Ministerbesked: Ingen sänkning av anslagen till folkbildning i budgeten Ministerbesked: Ingen sänkning av anslagen till folkbildning i budgeten Næste artikel Ökat stöd till Bostad först – men pengarna för 2022 tog inte slut Ökat stöd till Bostad först – men pengarna för 2022 tog inte slut
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.