Ministerbesked: Ingen sänkning av anslagen till folkbildning i budgeten

Efter att Tidöavtalet presenterades har flera folkbildningsaktörer trott att regeringen omgående ska sjösätta kraftiga reformer. ”Jag kan redan nu säga att det inte blir några sänkta anslag för folkbildningen i den här budgeten”, säger utbildningsminister Mats Persson (L).

Det var ett stycke i Tidöavtalet som fick många, inte minst inom studieförbunden, att undra. Under rubriken ”Översyn av folkbildningsrådet” stod det:

”Systemet för stödet till folkbildningsväsendet ska reformeras. En bred reform behövs av modellen för medelstilldelning och uppföljning inom folkbildningspolitiken för att göra den mer transparent och förutsägbar. I avvaktan på förslagen från den pågående utredningen om uppföljning och kontroll av statsbidraget behövs ytterligare åtgärder för att reformera stödet till folkbildningen. I det sammanhanget ska övervägas om av en myndighet medelstilldelningen ska hanteras i stället för av Folkbildningsrådet. Genom översynen ska folkbildningsväsendet effektiviseras.”

Inte föregripa 

I sin portfölj har utbildningsminister Mats Persson bland annat ansvar för folkbildningsfrågorna.

Ni tänker med andra ord föregå Christer Nylanders utredning. Med vilka åtgärder?

– Det är en komplettering. Vi behöver komma åt det omfattande fusket som Riksrevisionen pekade ut i sin rapport. Det handlar om att värna skattebetalarnas pengar. Men vi ska inte föregripa utan komplettera utredningen, säger Mats Persson till Altinget.

Vad är det kompletteringen består i?

– Jag vill inte föregripa det, för departementet jobbar med frågan. Vi kommer att analysera vad som eventuellt behöver göras. Även i utredningsdirektivet till Christer Nylander står det att han ska titta på om den nuvarande modellen behöver förändras.

Men kommer det något om detta i budgeten?

– Nej.

Sverigedemokraterna krävde i sitt senaste budgetförslag sänkta anslag till folkbildningen med 1,175 miljarder. Blir det så?

– Det blir det inte. Vi kommer att satsa mer pengar på forskning och utbildning i kommande budget. Exakta nivåer återkommer vi till. Men jag kan redan nu säga att det inte blir några sänkta anslag för folkbildningen i den här budgeten.

Riksrevisionen gjorde en revisionsrapport, inte en undersökning eller utvärdering av verksamheten?

– Det stämmer, men samtidigt är kritiken allvarlig. Skattebetalarna förväntar sig ordning och reda. Men studieförbunden spelar en viktig roll i vår demokrati och de är en viktig del i Sverige som kunskapsnation.

Blir det ett tilläggsdirektiv till Christer Nylanders utredning?

– Det analyserar vi nu. Är hans nuvarande direktiv tillräckligt eller behöver det kompletteras? Regeringskansliet arbetar med det.

Folkbildningsrådet har fördelat cirka hälften var av statsanslagen mellan folkhögskolor och studieförbund. Är det en princip som ni kommer att värna?

– Jag har inga synpunkter på den fördelningen. Men det är en del av den översyn som Nylander tittar på. 

Studieförbunden har under 2022 anordnat ”Svenska från dag ett” med hjälp av riktade statsstöd. Det är ett tag sedan de bad om besked gällande om detta ska fortsätta 2023. Vilket besked ger ni?

– Vi återkommer i budgeten, men min bild av Svenska från dag ett är att det fungerar bra och fyller sitt syfte. 

Vad planerar regeringen när det gäller Folkhögskolorna och allmän kurs? SD har också ett förslag om att sänka andelen elever på folkhögskolors Allmän kurs från dagens 40 procent till 15 procent. De vill hellre att den elev som inte har klarat gymnasiet söker sig till komvux.

– Nej, det finns inga sådana planer. Den möjligheten kommer finnas kvar. Folkhögskolor spelar en viktig roll, både för den som behöver läsa upp betyg eller som kanske har en särskild inriktning på sin utbildning, säger Mats Persson.

{{toplink}}

Beslutskedja: Styrning och uppföljning av folkbildningen – vägval inför framtiden

9/6
2022
10/6
2022
28/9
2022
2/11
2022
21/12
2022
13/1
2023
29/3
2023
21/6
2023
18/9
2023
19/9
2023
20/9
2023
27/9
2023
27/3
2024
27/3
2024
3/4
2024
5/4
2024
5/4
2024
19/4
2024
13/6
2024
14/6
2024
14/6
2024
14/6
2024
9/9
2024
9/12
2024

Forrige artikel Fremia och PTK har nått en överenskommelse Fremia och PTK har nått en överenskommelse Næste artikel Mångmiljonstöd till partierna – M får mer än SD Mångmiljonstöd till partierna – M får mer än SD
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.