”Om S inte återfår förtroendet har vi inte mycket socialdemokrati kvar”

Elva arbetsgrupper ska lägga grunden för Socialdemokraternas riktning inför 2030-talet och kommande val. Då kan de unga väljarna, som partiet i dag har svårt att nå, bli avgörande. ”Man har inte gjort tillräckligt”, säger riksdagsledamoten Amalia Rud Pedersen (S) som ska leda en av arbetsgrupperna.

Socialdemokraterna inrättar elva arbetsgrupper för att utveckla den egna politiken inför kommande val och 2030-talet, meddelade Magdalena Andersson och partisekreterare Tobias Baudin på måndagen. 

– Jag vill att vi ska ta med oss det bästa av det gamla in i det nya. Det är helt klart att det finns saker som vi ska lämna på historiens sophög, men det finns också mycket vi ska ta med oss in i framtiden, säger den tidigare statsministern.

En av arbetsgrupperna, ”En ung generation med framtidstro”, tar sikte på ett av socialdemokratins största problem för framtiden: tappet bland unga väljare.

– Om S inte återfår förtroendet bland unga har vi inte mycket socialdemokrati kvar i framtiden, säger riksdagsledamoten Amalia Rud Pedersen (S), tidigare aktiv i ungdomsförbundet, som ska leda gruppens arbete.

Socialdemokraterna gjorde återigen ett svagt val bland förstagångsväljare (20 procent), och utmaningarna att nå ut till unga avspeglas såväl i skolval som i medlemstal.

S hade kunnat vara snabbare

Det krävs självrannsakan efter att socialdemokratins inflytande i decennier försvagats successivt, säger Magdalena Andersson om grunden för det utvecklingsarbete som partiet nu drar i gång. Det tydligaste exemplet är att Sverige sedan 2006 haft en högermajoritet i riksdagen, menar hon, och Amalia Rud Pedersen tror att det också påverkat unga och deras framtidstro.

– Många unga känner nog att man behövt ta konsekvenserna av beslut som tidigare makthavare fattat. De har behövt uppleva resultaten av marknadisering av skolan, utförsäljningar av vår gemensamma välfärd och ökade klyftor i samhället, säger Amalia Rud Pedersen.

Samtidigt är det högerpartierna, med Moderaterna i täten, som lockar flest unga i dag, och som regeringsparti i åtta år är det svårt att säga att Socialdemokraterna stått utan inflytande. 

Vad är det som gör att ni inte har lyckats locka unga?

– Unga är frustrerade och irriterade över att man inte har gjort tillräckligt. Det gäller inte minst skolan, segregationen, bostadsfrågorna och klimat och miljö. Det är den typen av frågor som många unga drabbas och påverkas av, och där hade man inte en tillräckligt tydlig kommunikation.

Altingets gratis nyhetsbrev

För Amalia Rud Pedersen handlar det nu om att ta fram politik för unga, av unga, även om hon betonar att det inte är en homogen grupp det rör sig om. En fråga som dock berör många är friskolorna och eventuella regleringar, där Socialdemokraterna gick till val på att förbjuda vinstuttag.

Hade ni inte kunnat göra mer här, tidigare?

– Jo, det är klart. Jag och andra unga socialdemokrater har pratat om detta de senaste tio åren. Det har tagit alldeles för lång tid, absolut, och S borde varit snabbare på bollen, säger Rud Pedersen.

– Men sen har det inte heller funnits en majoritet i riksdagen. Nu kan man hoppas att det svänger när fler partier börjar prata om och ifrågasätta marknadiseringen av skolan.

Ung trio

Gruppen arbetar med sikte mot Socialdemokraternas kongress 2025, den sista innan nästa riksdagsval. Vid sin sida har Amalia Rud Pedersen två andra unga socialdemokrater: Josefine Helleday, kommunalråd i Eskilstuna och tidigare sakkunnig hos dåvarande inrikesminister Mikael Damberg, och Anton Hammar, partiets toppnamn i Ragunda kommun.

– Vi kommer från tre olika delar av Sverige men är, eller har varit, lokalpolitiker och har en stor vetskap om den här problematiken, säger Rud Pedersen.

Trion ska ut i skolor, partiets ungdomsorganisationer, till fritidsgårdar och fackföreningar och lyssna in ungas olika perspektiv. Själv föreställer sig Rud Pedersen att fler av de egna måndagsbesöken som riksdagsledamot ska rikta sig mot unga arbetsplatser på hemmaplan.

Vad tänker du om att just du utsetts att leda det här arbetet?

– Det är en stor uppgift, men roligt och ärofullt. Även om man som riksdagsledamot har mycket att göra så har jag längtat efter att grotta ner mig i något ordentligt, och tiden i opposition innebär ett perfekt läge att skapa en bättre politik för framtiden, säger hon.

{{toplink}}

Forrige artikel Hon tar över efter Ing-Marie Wieselgren: ”Vi måste fortsätta flytta berget” Hon tar över efter Ing-Marie Wieselgren: ”Vi måste fortsätta flytta berget” Næste artikel Erdogans propagandamaskin står inför sitt yttersta test Erdogans propagandamaskin står inför sitt yttersta test
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.