Regeringen drar ner på studentinflytandet

Regeringen aviserar sänkningar i anslaget som går till studentkårerna från och med 2026. ”Det är helt obegripligt att regeringen går till attack mot studentinflytandet, som är avgörande för utbildningskvaliteten”, säger Jacob Färnert, ordförande SFS.

Regeringen aviserar en sänkning av anslaget Särskilda bidrag inom högskoleområdet med 20 miljoner från 2026 i höstbudgeten. Det handlar om en satsning som inte permanentas. 

– Det är väldigt olyckligt att regeringen inte har sett den nytta som det har gjort. Det här är något som vi är eniga i högskolesektorn bidrar till kvalitet och skärper våra utbildningar, säger Jacob Färnert, ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS) till Altinget.

Anslaget kan användas för bidrag till statliga universitet och högskolor, enskilda utbildningsanordnare av högskoleutbildning, samt statliga myndigheter och andra organisationer med anknytning till högskoleområdet. 

Från anslaget finansieras bland annat bidrag till Hanaholmen kulturcentrum för Sverige och Finland, bidrag till SFS och statsbidrag för att stödja studentinflytande.

Försämrad kvalitet

Av de nuvarande nästan 68 miljonerna inom anslaget går 60 miljoner till studentinflytande. Det innebär att bidraget till studentinflytandet kommer att minska med minst 12,7 miljoner kronor, enligt SFS. 

– Landets studentkårer har i uppgift att vara med och bidra till kvaliteten i högre utbildning. Jag är rädd för att mycket av den verksamheten kommer försämras som ett resultat av att man behöver dra ner på sin verksamhet eller lägga tid på att hitta andra intäkter som kan täcka upp de här kostnaderna, säger Jacob Färnert.  

”Obegripligt”

SFS oro är att hela sänkningen om 20 miljoner kronor är riktad mot studentrörelsen, vilket skulle innebära en sänkning av bidraget till studentinflytande med en tredjedel.   

– Det är helt obegripligt att regeringen går till attack mot studentinflytandet, som är avgörande för studenters villkor och utbildningskvalitet. Vi kräver svar från utbildningsminister Mats Persson. 

Forrige artikel Fackförbund tar SD-uteslutning till Europadomstolen Fackförbund tar SD-uteslutning till Europadomstolen Næste artikel Säkerhetslucka gjorde det möjligt att kartlägga fackmedlemmar Säkerhetslucka gjorde det möjligt att kartlägga fackmedlemmar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.