Regeringen går vidare med permanent lag för digitala BRF-stämmor

Regeringen vill permanenta möjligheten för bland annat bostads­rätts­föreningar och aktiebolag att hålla digitala stämmor. ”Det bör vara upp till de enskilda bolagen och föreningarna att själva avgöra vilken mötesform som lämpar sig bäst för dem”, säger justitie­minister Gunnar Strömmer. 

Under pandemin fattade den föregående regeringen beslut om en tillfällig lag som gjorde det möjligt för bland annat bostads­rätts­föreningar, kooperativa hyres­rätts­föreningar och aktiebolag att hålla digitala stämmor. Vid årsskiftet löpte den tillfälliga lagen ut men nu går regeringen vidare med ett förslag på att möjligheten permanentas. 

– Det bör vara upp till de enskilda bolagen och föreningarna att själva avgöra vilken mötesform som lämpar sig bäst för dem. Det är hög tid att den här lag­stift­ningen moderniseras och inte längre står i vägen för detta, säger justitie­minister Gunnar Strömmer, enligt ett pressmeddelande. 

Ingen poströstning

Enligt förslaget ska ett bolag eller en förening som vill använda sig av möjligheten till digitala stämmor besluta det i sin bolags­ord­ning eller i sina stadgar. Men enligt lagråds­remissen ska det även vara möjligt att hålla digitala stämmor vid extra­ordinära omständig­heter utan att det finns reglerat i stadgar eller bolags­ord­ning. 

I de remisser som inkommit till förslaget har flera instanser efterfrågat att även möjligheten att poströsta ska ingå i förslaget. Men i det förslag som regeringen nu lägger fram finns inte det med.

Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Forrige artikel Idéburna aktörer i uppror efter Arbetsförmedlingens nya besked Idéburna aktörer i uppror efter Arbetsförmedlingens nya besked Næste artikel Hälften av civilsamhällets pandemistöd gick till idrottsförbund Hälften av civilsamhällets pandemistöd gick till idrottsförbund
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.