Idéburna aktörer i uppror efter Arbetsförmedlingens nya besked

Arbetsförmedlingens (AF) besked om att man framöver ska prioritera upphandlade verksamheter för arbetsträning får aktörer på arbetsmarknaden att reagera. ”De långtidsarbetslösa riskerar att hamna i fel insatser eller inte få några insatser alls”, säger Aleksandra Wasso Hägglund på Famna.

AF ändrar rutinerna för beslut om arbetsträning (AT) och förstärkt arbetsträning (AFT). De idéburna aktörerna tolkar innebörden av att upphandlade insatser ska gå först, som att deras insatser för personer som står längst från arbetsmarknaden kommer att väljas bort, som Dagens Arena rapporterat. 

Krockar med juridiken

AF har gjort bedömningen att det nuvarande arbetssättet kan krocka med upphandlingsrätten, så från den 1 oktober kommer de ”i första hand” att använda sig av upphandlade tjänster. 

– De säger att de inte tar bort FAT och AT, som är till för den som står långt från arbetsmarknaden. Men de säger att allt annat ska provas först. Då kommer den enskilde handläggaren att bli osäker och hellre hänvisa till det upphandlade alternativet än till våra insatser, säger Aleksandra Wasso Hägglund, sakkunnig inom idéburen välfärd på Famna, till Altinget.

– Sedan säger AF att de vill samverka med de idéburna, men man tar bort de insatser där idéburna är som starkast, säger Aleksandra Wasso Hägglund.

Arbetsträning och förstärkt arbetsträning riktar sig till deltagare i jobbgarantin för ungdomar, jobb- och utvecklingsgarantin och i etableringsprogrammet. Den arbetssökande får delta i verksamheten på en arbetsplats samtidigt som de har handledning.

Men Arbetsförmedlingen måste väl följa upphandlingslagarna?

– Jo, men de har alltid haft upphandlade och icke-upphandlade insatser. Vi har inget emot upphandlingar, men utforma dem då på ett sätt som gör att en bredd av aktörer kan delta.

– Och när det gäller den målgrupp som står långt från arbetsmarknaden, så har AF inte bra insatser för den. Ska vi prata om människors behov och vilka tjänster som möter dem, eller ska vi prata juridiska former? frågar sig Aleksandra Wasso Hägglund retoriskt.

Tillvarata de idéburna

Så sent som i maj 2022 gjorde Fremia och AF en överenskommelse. Där stod det att målet med deras samverkan är att de arbetssökande som står längst från arbetsmarknaden ska få del av stöd i hela landet så att fler övergår i arbete eller studier. ”Samverkan ska tillvarata de idéburna aktörernas särart och det mervärde aktörerna kan erbjuda arbetssökande inom ramen för den statliga arbetsmarknadspolitiken.”

– Så tar man bort de insatser som vi främst erbjuder. Hur tänkte de där? frågar sig Aleksandra Wasso Hägglund.

Förstår oron

Emil Johansson, enhetschef på Arbetsförmedlingen, säger att han har förståelse för mycket av oron ibland de idéburna aktörerna.

– Man påverkas i sin dagliga verksamhet. Vi behöver hitta välfungerande arbetssätt som tar tillvara den idéburna sektorn som en av flera viktiga parter. Beslutet är ett förtydligande, men det innebär inte att AT och FAT försvinner. Däremot är det svårt att säga hur mycket det kommer att användas framöver, säger han till Altinget.

Vad har gjort att frågan har uppstått? Det är väl inga nya upphandlingsregler som tillkommit, förutom dem som ger er möjlighet att reservera kontrakt för idéburna aktörer?

– Nej, det är inga förändringar i lagstiftningen utan ett konkurrensrättsligt perspektiv. Allt fler av Arbetsförmedlingens insatser görs genom upphandling, som ska möta ett behov hos den ansökande. Det kan vara exempelvis arbetsträning. Möts det behovet i upphandlingen, så kan vi inte köpa det på annat sätt av andra aktörer.

– Så vi behöver göra tydliga bedömningar. Om man behöver klargöra sina arbetsförutsättningar genom att vara på en arbetsplats, och det behovet möts av den upphandlade tjänsten, så ska den användas. Men om den inte gör det, så finns de insatser som vi tidigare har haft fortfarande kvar, säger Emil Johansson.

Har ni gjort någon konsekvensanalys för dem som står längst från arbetsmarknaden och för de idéburna aktörerna?

– Det här arbetet har pågått en längre tid. Vi har tittat på rättsliga konsekvenser och på effekter för individer. För de arbetssökande är grunden att vi gör en arbetsmarknadspolitisk bedömning och sedan använder den tjänst eller insats som möter det bedömda behovet. De tjänster som motsvarar arbetsträning eller förstärkt arbetsträning är utformade för att ge ett brett stöd till individer långt från arbetsmarknaden.

– När det gäller den idéburna sektorn så är det viktigt att utforma tjänster så att även den kan bidra. Det kan vara samverkan eller samarbeten, men också reserverade upphandlingar, säger Emil Johansson.

Varslar 30 anställda

En av de aktörer som åtminstone hittills inte har lugnats är Blå vägen. De har redan varslat 30 av sina anställda och kontaktat facken för förhandlingar om uppsägning. 85 procent av deras anställda är tidigare deltagare.

”De som drabbas är främst långtidsarbetslösa, som inte kommer att få den hjälp de behöver”, skriver Ulla-Mai Ceder Lindberg, verksamhetschef för Blå vägen i ett mejl till Altinget.

Forrige artikel Christian Carlsson (KD): ”Jag ska ta upp frågan om hjärnplan med ministern” Christian Carlsson (KD): ”Jag ska ta upp frågan om hjärnplan med ministern” Næste artikel Regeringen går vidare med permanent lag för digitala BRF-stämmor Regeringen går vidare med permanent lag för digitala BRF-stämmor
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.