Regeringen vill omfördela ESF-pengar till ukrainaflyktingar

Regeringen ber EU-kommissionen om att få omfördela 329 miljoner kronor inom ramen för Europeiska socialfonden, ESF+. Syftet är att hjälpa ukrainska flyktingar in på arbetsmarknaden.

– Det här är en stor satsning för att stötta de som har flytt från Ukraina. Att hjälpa dem att komma i arbete och integreras i det svenska samhället ger en stor vinst både för ukrainarna och för hela samhället, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, i ett pressmeddelande.

Enligt beslutet ska medlen omfördelas från de programområden som ger stöd åt arbetslösa och åt dem som redan har ett arbete men behöver kompetensutveckling, uppger Svenska ESF-rådet i ett mejl till Altinget.

Civilsamhället kan söka

Det handlar om cirka fem procent av totalsumman för Europeiska socialfonden under perioden 2021–2027.  

Pengarna utlyses inom kort och kommer att gå till matchande insatser, kartläggning och bedömning av kompetens, komplettering av yrkeskunskaper, utbildning i svenska och engelska språket samt samhällsinformation och rådgivning. Civilsamhälle, kommuner, företag och myndigheter kan ansöka.

”Beslutet innebär att 329 miljoner kronor ytterligare tillförs till de 885 miljoner kronor som vi sedan tidigare avsatt för att stötta människor på flykt från kriget i Ukraina”, skriver Svenska ESF-rådets generaldirektör Håkan Forsberg i ett mejl till Altinget.  

Sedan den 18 april 2023 har Svenska ESF-rådet beviljat sammanlagt 621 miljoner kronor till 87 projekt med målgruppen ukrainska flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet.

”Det är ett välkommet beslut och ett välbehövligt stöd till utsatta människor på flykt från kriget i Ukraina. Vi ser att de insatser som myndigheten hittills har finansierat har gjort stor skillnad och detta möjliggör en fortsättning av det arbetet”, skriver Håkan Forsberg.

Forrige artikel Lista: De får komma på regeringens klimatmöte Lista: De får komma på regeringens klimatmöte Næste artikel Tvisten om Römosseskolan avgjord – eleverna får stanna Tvisten om Römosseskolan avgjord – eleverna får stanna
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.