Så vill Statskontoret minska risken för felaktiga utbetalningar till föreningar

I en ny rapport föreslår Statskontoret att regeringen utreder ett företrädarregister för ideella föreningar som tar emot statligt stöd. ”Vi tror att det bästa är en statlig utredning. Det finns viktiga principiella frågor som man behöver göra ett grundläggande arbete kring”, säger Thomas Ringbom, utredare på Statskontoret.

Myndighetens färska rapport undersöker hur fem myndigheter och tre ideella organisationer säkerställer att utbetalningar av statliga stöd till företag och andra juridiska personer är korrekta.

Fyra förslag till regeringen

Regeringsuppdraget var att kartlägga och analysera Folkbildningsrådet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Naturvårdsverket, Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna, Statens energimyndighet, Statens kulturråd och Statens skolverk utifrån det perspektivet.

– Generellt så har kontrollperspektivet blivit tydligare under senare år, men det finns flera viktiga förbättringsområden, säger Thomas Ringbom, utredare på Statskontoret till Altinget.

De ger fyra förslag till regeringen:

  1. Utred och skapa en gemensam databas över statliga stöd
  2. Ta fram principer för vilka bestämmelser som ska finnas i alla stödförordningar
  3. Genomför en systematisk genomgång och justering av stödförordningarna
  4. Utred ett företrädarregister för ideella föreningar som tar emot statliga stöd

– När det gäller ett företrädarregister så tror vi att det bästa är en statlig utredning. Det finns viktiga principiella frågor, som man behöver göra ett seriöst och grundläggande arbete kring, säger Thomas Ringbom.

– Vi tror att de här förslagen skulle ge bättre förutsättningar för korrekta utbetalningar, de kan bidra till att underlätta arbetet.

Fler har efterlyst databas

Statskontorets förslag om en databas går i linje med vad Skatteverket, Brottsförebyggande rådet och Riksrevisionen tidigare har föreslagit.

– De utbetalande myndigheterna och organisationerna efterlyser också detta, säger Thomas Ringbom.

Tanken är att underlätta kontrollerna, samtidigt som man minimerar riskerna för dubbelfinansiering. ”Det är inte ovanligt att en stödmottagare söker och beviljas stöd från flera olika utbetalande organisationer”, skriver de i rapporten.

Utbetalningsmyndigheten möjlig aktör

Det behöver inte betyda att utbetalningarna har varit felaktiga. Men om de sökande beviljas stöd från flera organisationer för samma ändamål, så har det skett en dubbelfinansiering.

Statskontoret uppmanar också regeringen att fundera över om inte Utbetalningsmyndigheten på sikt också borde få ansvaret för utbetalningar till företag och juridiska personer. När den inrättas nu vid årsskiftet så kommer deras fokus ligga på att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.

Forrige artikel SCB och Boverket ska ta fram karta över utanförskap SCB och Boverket ska ta fram karta över utanförskap Næste artikel Så vill EU-kommissionen ta krafttag mot antisemitism Så vill EU-kommissionen ta krafttag mot antisemitism
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.