SCB och Boverket ska ta fram karta över utanförskap

Regeringen ger Statistiska centralbyrån (SCB) och Boverket i uppdrag att ta fram en karta över utsatta områden, som ska visa var förebyggande åtgärder behöver sättas in. 

I dag saknar regeringen en lista över vilka utanförskapsområden som finns i Sverige. Enligt polisen har Sverige har just nu 59 utsatta områden.

– Men det här räcker inte. Polisens lista fångar områden där det redan är akut. Vi kan inte använda den för att avgöra vad det behövs förebyggande insatser, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff.  

Inspireras av Danmark

Nu vill regeringen i stället ta fram en lista som visar vilka områden förebyggande insatser behövs. Bland annat tar man inspiration från Danmarks lista över ”parallelsamfund”. 
 
I arbetet ska SCB och Boverket ta hänsyn till mått som låga skolresultat, bidragsberoende, trångboddhet, kriminalitet och valdeltagande. 

– Det här är en lista där vi fokuserar på att få bättre koll på utanförskapet. Utanförskap och sociala problem ökar risken för att unga socialiseras och rekryteras in i kriminalitet. För att vi ska kunna bryta utanförskap och i förlängningen förebygga kriminalitet behöver vi bättre träffsäkerhet i våra åtgärder, säger Johan Pehrson. 

Uppdraget ska redovisas i oktober 2024. 

{{toplink}} 

Forrige artikel Nu görs den ideella läxhjälpen om – bara huvudmän kan söka statliga medel Nu görs den ideella läxhjälpen om – bara huvudmän kan söka statliga medel Næste artikel Så vill Statskontoret minska risken för felaktiga utbetalningar till föreningar Så vill Statskontoret minska risken för felaktiga utbetalningar till föreningar
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.