Nu görs den ideella läxhjälpen om – bara huvudmän kan söka statliga medel

Från och med nästa termin kan ideella aktörer inte längre söka statsbidrag för läxhjälp. De kan fortsatt ha en roll – men då i samarbete med skolornas huvudmän, enligt ett regeringsbeslut.

Skolminister Lotta Edholm berättade tidigare i år att förändringen skulle ske, men regeringen ville ge de ideella läxföreningarna tid för att hinna ställa om till de nya reglerna. Beslutet om förordningen fattades vid regeringssammanträdet i förra veckan.

– Vi gör den här förändringen för att minska utrymmet att använda bidraget på felaktigt sätt, vilket har visat sig vara nödvändigt. Det är oacceptabelt att bidrag går till oseriösa aktörer. I grund och botten är läxhjälpen viktig för många elever och vi måste se till att statsbidraget fungerar som det ska, säger skolminister Lotta Edholm i ett pressmeddelande.

Upptäckte fusk

Skärpningen kommer efter att Skolverket förra året polisanmälde tre ideella läxhjälpsorganisationer för att ha fuskat sig till statliga medel, vilket Altinget kunde berätta.  

{{toplink}}

– Det är ett bidrag med hög risk som attraherar oseriösa aktörer, sade Jonas Krantz, avdelningschef på Skolverket till Altinget.

Skolverkets förslag

Myndigheten föreslog själv den lösning som regeringen nu genomför. Socialdemokraternas Linus Sköld berättade att hans parti stod bakom beslutet med tanke på det fusk som hade upptäckts.

{{toplink}}

När Altinget frågade skolminister Lotta Edholm hur de kan vara säkra på att huvudmännen kommer att klara av att kontrollera den ideella läxhjälpen bättre än vad Skolverket har gjort, så svarade hon skriftligt.

”Staten kan inte fortsätta ge skattepengar till ett system som utnyttjas av fuskare. De lokala huvudmännen har helt andra möjligheter till lokal kännedom och mer direkt granskning av utförarna. Det är lättare att upptäcka fusk när man träffar eleverna dagligen än om en myndighet långt bort från den dagliga verksamheten ska granska det.” 

{{toplink}}

Forrige artikel Ensamkommande sticker ut: ”Högre sysselsättning efter kortare tid” Ensamkommande sticker ut: ”Högre sysselsättning efter kortare tid” Næste artikel SCB och Boverket ska ta fram karta över utanförskap SCB och Boverket ska ta fram karta över utanförskap
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.