Visby första stiftet in som ägare i idéburen välfärd – tar över Gotlands sjukhem

Om planen går i lås ska Visby stift ta över verksamheten av Stiftelsen Gotlands sjukhem. Det blir i så fall första gången ett stift går in som ägare inom den idéburna välfärden. ”Det här blir ett förtydligande av vårt samhällsansvar”, säger biskop Erik Eckerdal.

De historiska kopplingarna mellan Visby stift och Gotlands sjukhem var redan starka. Sedan stiftelsen grundades av prinsessan Eugénie 1869, så har biskopen av Visby varit en självskriven ordförande och domprosten en lika självklar styrelseledamot. Domkapitlet utser vidare ytterligare två styrelseledamöter.

– Det här blir ett förtydligande av vårt samhällsansvar. För Visby stift blir det här ett tydligare sätt att arbeta med äldreboende som drivs i kyrklig regi och uttrycker kyrkans tjänst i samhället, med betoning av människovärdet, säger biskop Erik Eckerdal till Altinget.

Ekonomiska problem

Han säger vidare att det här blir en mer långsiktig lösning när stiftet tar över i ”helägd form”. Gotlands sjukhem har haft ekonomiska problem och letade långsiktiga lösningar.

– 2015 gjordes en större ombyggnad vilket försämrade ekonomin för stiftelsen. Sedan har det kommit en pandemi, och sedan har det varit andra svårigheter, det har varit inflation. Att få en stark ägare med bra ekonomi har varit målsättningen, säger Anders Fritzell, styrelseledamot på Gotlands sjukhem till P4 Gotland.

Gotlands sjukhem säljer för att ekonomin inte långsiktigt går ihop. Vilka risker för affären med sig för stiftet, och vad kan ni göra för att det ska gå ihop ekonomiskt?

– Vi ser möjliga synergieffekter, vi är också en starkare part som omgående kommer att kunna få bättre villkor. Vi ser också befintliga utvecklingsmöjligheter. Vi ser att vi kan få loss fler rum och därmed öka intäkterna.

Vill inte uppge pris

Parterna har inte gått ut med köpeskillingen, men biskop Erik Eckerdal uppger att Visby stift tar över Gotlands sjukhems skulder och betalar dem för fastighet och verksamhet.

I formell mening är affären inte genomförd ännu. Visby stiftsstyrelses beslut ska fastställas av Gotlands Sjukhem senast den 22 maj och därefter ska Visby stiftsfullmäktige formellt fastställa beslutet den 23 maj. Ett godkännande krävs också av Region Gotland och Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Om det går igenom, så kan affären slutföras den 3 januari 2025.

– Vi är så långt jag vet det första stiftet som går in som ägare, så visst är det historiskt, säger Erik Eckerdal.

Erik Eckerdal har gjort sig känd är en av de företrädare i Svenska kyrkan som gärna ser att kyrkan går in som en aktör inom den idéburna välfärden. Han kom från Samariterhemmet diakoni i Uppsala, där han var direktor mellan åren 2018 och 2022.

– Trots sin storlek är Svenska kyrkan i dag inte någon stor välfärdsaktör avseende skolor, förskolor, äldreboenden och LLS-boenden. Men det växer långsamt underifrån, där fler och fler pastorat går i den riktningen, sade Erik Eckerdal till Altinget när han hade valts till biskop i oktober 2022.

{{toplink}}

Enligt Kyrkoordningen får församlingar bedriva näringsverksamhet om det har naturlig koppling till församlingens grundläggande uppdrag.

Svenska kyrkan ger också råd till församlingar när det gäller att driva näringsverksamhet.

Forrige artikel Partierna splittrade om finansieringen av public service Partierna splittrade om finansieringen av public service Næste artikel Rekordmånga folkomröstningar på valdagen Rekordmånga folkomröstningar på valdagen
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.