Kommission tar vid där OECD slutar

UTBILDNING. Regeringens senaste giv för att vända skolresultaten är en bred kommission som ska utforma skolpolitiken och förankra den brett i samhället.

Forskare, elever, politiker, fackförbundsledare och skolbyråkrater tar plats i den nya skolkommissionen som regeringen inrättade på torsdagen. Men arbetsgivarsidan är inte representerad, vare sig med representanter från Sveriges kommuner och landsting, SKL, eller från friskolornas branschförbund.

– De är med på sitt sätt. Vi har en som varit rektor vid en friskola. SKL är representerat via Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, säger kunskapslyfts- och gymnasieminister Aida Hadzialic (S) till Altinget.

På pressträffen där kommissionen presenterades refererade Aida Hadzialic till statsminister Stefan Löfven som redan 2013 meddelade att en skolkommission ska inrättas, med sikte på att vända utvecklingen i skolan.

– Kommissionen ska lämna förslag som ska syfta till att höja kunskapsresultaten i skolan, sade Aida Hadzialic.

Ekström leder kommissionen

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström ska leda arbetet som kommer att pågå till 2017. Kommissionen består av flera representanter från forskarvärlden, bland annat förra högskole- och forskningsminister Tobias Krantz. Därutöver finns en gymnasielev, en kommunpolitiker och en representant från det civila samhället.

Problemen i den svenska skolan har utretts och analyserats på längden och tvären. Det finns ingen anledning att börja om från början när det gäller problemformuleringen. Den senaste större analysen av svensk skola är OECD:s granskning. OECD redovisade sina preliminära rekommendationer i december förra året.

OECD rekommenderar Sverige att gå in med tidiga insatser för elever som riskerar att inte nå målen, satsningar på basfärdigheter samt att göra läraryrket mer attraktivt. Alltså åtgärder som i stort sett alla partier skriver under på.

– Skolkommissionen tar vid där OECD slutade, sade Aida Hadzialic.

Reformer kan komma i närtid

Skolkommissionen ska arbeta fram till januari 2017, men ha en delredovisning av uppdraget i januari 2016. Till kommissionens redan stora skara ska det även knytas en parlamentarisk referensgrupp med medlemmar från alla riksdagspartier. 

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tror att kommissionen kan sätta avtryck i den svenska skolan relativt snart.

– Kommissionen har mandat att lägga skarpa lagförslag, säger Fridolin till Altinget.

Fridolin menar att det finns en handlingsplan att genomföra föreslagna reformförslag från kommissionen i ”närtid”.

 

Forrige artikel Riksdagen säger nej till obligatoriskt gymnasium Næste artikel Konsumentens makt över lånen ska öka Konsumentens makt över lånen ska öka
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).