Åkesson hoppas på folkomröstning om EU-medlemskap nästa mandatperiod

MEDLEMSKAP. SD-ledaren Jimmie Åkesson hoppas att det kan bli en folkomröstning om EU-medlemskap under kommande mandatperiod. Han hoppas även att Moderaterna kan komma att stödja tanken på en folkomröstning.

När är det realistiskt att en folkomröstning skulle kunna äga rum? 

– Först måste vi inleda förhandlingar såklart och då måste det finnas en politisk vilja i Sverige att inleda en förhandling med EU och omförhandla våra villkor. Det kommer att ta tid, säkert ett par år, och när den förhandlingen är klar ska vi ha en folkomröstning om det. Om jag fick bestämma allting helt själv så någon gång inför nästa val eller så skulle man kunna tänka sig, säger Jimmie Åkesson till Altinget.

Sverigedemokraterna har länge varit kända för sin EU-skepticism. Nu i veckan har partiets europaparlamentariker Peter Lundgren och Kristina Winberg skrivit en debattartikel på Altinget där de menar att SD:s linje ligger fast.

Läs: SD: "Nu tar vi nästa steg mot en Swexit"

Partiet förespråkar en svensk variant på brexit och vill ha en folkomröstning om EU-medlemskapet.  

Utträde långt fram i tiden

Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) menar alltså att frågan om folkomröstning ligger en bra bit in i framtiden.  

– Ska man se till verkligheten är det ett långt tidsperspektiv vi pratar om.  

Åkesson berättar också att frågan om ett EU-utträde inte kommer att vara något Sverigedemokraterna tar med sig till förhandlingsbordet direkt efter valet.  

– Det är ingen fråga jag tar med mig in i förhandlingar med en eventuell regering eller så för det finns inga utsikter för det.  

Däremot kommer han att i sådana förhandlingar diskutera Sveriges avgift till EU säger han.  

– Det är orimligt att Sveriges avgift ökar så mycket som det spås att den kommer att göra till följd av brexit. Där kan vi ställa krav på regeringen men själva folkomröstningsfrågan är inte avgörande för hur det här landet ska styras närmsta mandatperioden. 

Tror M kan gå med på folkomröstning

Sverigedemokraterna har tidigare sagt att de gärna bildar regering tillsammans med Moderaterna. Att Moderaterna i grunden är ett EU-positivt parti tror inte Åkesson behöver vara problematiskt.  

– Det måste inte vara det. Jag tycker att vi har kompromissat ganska bra. Både i den här frågan och i natofrågan där vi säger att vi är beredda att acceptera resultatet av folkomröstningar. Det borde även Moderaterna kunna nöja sig med i sådant fall.  

Forrige artikel Hermansson och Vinge får tyngre poster i SD Hermansson och Vinge får tyngre poster i SD Næste artikel Fler myndigheter engageras i arbetet mot skogsbränder Fler myndigheter engageras i arbetet mot skogsbränder
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).