Barnens vädjan: ”Snälla Ulf, gör något”

Vad tyckte Magdalena Andersson egentligen om att avgå samma dag som hon blev vald, och trodde hon att Ryssland skulle starta krig mot Sverige? Färre barn har skrivit till statsministern under Ulf Kristerssons första tre månader på posten. I sina svar möter han ungas klimatoro, förklarar beslutet att ta emot färre flyktingar och avslöjar sin favoritfärg. 

I slutet av november 2021 valdes Magdalena Andersson (S) till Sveriges statsminister. Under sina drygt tio månader på posten fick hon över 5 000 brev, till statsministerns kansli och mejlen.

Än så länge har Ulf Kristersson en bit kvar till samma nivå, och även när det kommer till barnens brev ligger han i lä. I november, december och januari skrev åtta barn brev till Kristersson, att jämföra med Anderssons 21 barnbrev under sina första tre månader som statsminister. 

Det som behövs mest ska kosta minst

Av de barn som hör av sig till statsministern handlar breven om allt från papperskorgar på skolgårdarna till enhörningar och statsministerns favoritmat.

Elise, 6 år, skriver till Magdalena Andersson:

”Till statsministern. Jag tyker att det som en behöver mest ska kosta minst. Till exempel ska ekologiska saker kosta mindre. Vad tyker du?”.

Den tidigare statsministern svarar:

”Hej Elise!

Tack för ditt brev.

Jag tycker som du att alla ska ha det bra och ha råd med det som de behöver.

Vi i regeringen kan inte bestämma hur mycket maten ska kosta i affärer, utan det är affärerna själva som bestämmer vilka varor som ska säljas och till vilket pris”.

”Snälla Ulf, gör något”

Av de åtta barnbrev som Ulf Kristersson fick under sina första tre månader som statsminister handlar flera om klimatförändringarna.

Klara, 11 år, skriver:

”När jag hör någon nämna klimatet eller varmare och varmare börjar jag tänka på klimatkrisen och blir orolig. Oftast när mamma säger att det blir varmare och varmare säger jag bara: Ja, ja nu behöver vi inte prata mer om det.

Speciellt nu när det närmar sig vintern så är jag rädd att det inte kommer att bli någon snö. Så snälla Ulf gör något.”

Statsministern svarar:

”Klimatet är en av vår tids riktigt stora frågor, och jag och hela regeringen delar din oro vad gäller klimatkrisen.”

Gjorde det något att Magdalena fick avgå?

Josefine, 9 år, undrar om Magdalena Andersson ”blev glad eller arg eller ledsen eller att det inte gjorde någonting” att först väljas till statsminister, för att sedan avgå samma dag.

”Att väljas till Sveriges första kvinnliga statsminister och sedan avgå samma dag tillhör naturligtvis inte vanligheterna, och jag vet att många tyckte att det var rörigt. Även jag tyckte att det var en lite annorlunda dag”, svarade den tidigare statsministern.

Krigsoro

Även oron i omvärlden påverkar barnen. 

William, 8 år, från Tyresö skriver:

”Hej Magdalena,

Jag käner att jag är orolig för krig i Sverige. Jag hörde min kompis sega att Ryssland komer starta krig eller ingen vet en. Fråga: vet du om dem komer att göra det? Ja eller nej”

Magdalena Andersson svarar att hon inte tror att Ryssland kommer starta krig mot Sverige, men att det är många barn som skriver till henne om sin oro: ”Det är helt okej att vara orolig och undra en massa saker. Det är också helt okej att vara glad och inte tänka på kriget”.

Altingets gratis nyhetsbrev

Kristerssons favoritfärg

Ines från Trosa undrar om Ulf Kristersson får mycket pengar för sitt jobb som statsminister, vilken som är hans favoritfärg och varför regeringen inte tar emot fler flyktingar.  

Statsministern svarar att han tjänar 184 000 kronor i månaden, hans favoritfärg är blå och att Sverige tar ett stort ansvar när det gäller flyktingar.

”Framför allt när det är krig mycket nära oss, som till exempel i Ukraina. Men för att kunna ta det ansvaret kan vi inte längre ha för stor invandring från andra länder. För vi måste se till att de som redan bor här kommer in i det svenska samhället”, skriver statsministern.

Emelie från Göteborg vill att Ulf Kristersson ska fixa en sak åt henne.

”Kan du göra det? Jag vill ha fred jorden jag vill att alla barn i Ukraina ska få en glass för att de ska bli glada. Tack”

Första kvinnliga statsministern

Till Magdalena Andersson hörde barn även av sig som ville förbjuda raketer, införa tre dagars helg eller börja skolan klockan nio i stället för åtta. Flera barn var också glada för att en kvinna för första gången valdes till statsminister.

”Att bli vald till Sveriges första kvinnliga statsminister känns både kul och hedrande”, svarar Magdalena Andersson Vera, 11 år från Göteborg, och fortsätter:

”Sedan jag blev statsminister har jag märkt att unga flickor kommit fram till mig och berättat att de också kan bli statsminister en dag. Jag har visat att det är möjligt. Unga tjejer ska våga drömma stort i Sverige”.

Forrige artikel LO: Klart vissa vill att vi tar på oss gula västar LO: Klart vissa vill att vi tar på oss gula västar Næste artikel Hit flyttar den nya myndigheten Hit flyttar den nya myndigheten
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).