Botström om tiden i politiken: ”Man måste väga varje ord på guldvåg”

Philip Botström känner inte längre ett behov av att till varje pris försvara Socialdemokraternas politik. I en intervju med Altinget berättar han om tiden som SSU-ordförande, rädslan för intern kritik och vad han gör i dag.

Det har gått ett knappt år sedan Philip Boström lämnade politiken och rollen som SSU:s ordförande. När Altinget når den tidigare ungdomspolitikern är han på väg genom de småländska skogarna för en långhelg med familjen.

– Det är mycket som jag vill ta i kapp nu. Jag räknade ned i slutet, kanske för att jag hade vetat länge att jag skulle lämna och hade en klar idé om vad jag skulle göra efter, säger han.

Philip Botström var beredd på den tomhet som skulle komma när telefonen slutade ringa och media inte längre var intresserade av vad han hade att säga. Men övergången gick förvånansvärt lätt.

– Det har bara känts skönt.

Politikens krav

Philip Botström var SSU-ordförande mellan 2015 och 2021. Han befann sig i politikens centrum med allt från flyktingvåg till pandemi. Dessutom med moderpartiet i regeringsställning.

Själv väckte han mycket reaktioner efter en dyr taxiresa från Sälen till Stockholm. I samband med att det uppmärksammades gick han ut med att han hade utmattningssyndrom.

Botström beskriver ett svårt uppdrag som ställer höga krav.

– Å ena sidan vill man ha mänskliga politiker, å andra sidan så vet jag att man behöver väga varje ord på guldvåg, både för att inte få en storm efter sig på sociala medier och för att inte få massiv kritik internt.

– Man kan fundera på om kraven alltid är proportionerliga, säger han.

{{toplink}}

En ansvarskänsla

Som förbundsordförande måste man klara av viss kritik, anser Botström.

– Men ibland kan jag uppfatta att partierna är väldigt oförlåtande, och kanske inte minst mitt parti där man ganska snabbt kan brännmärkas som antingen höger eller vänster, regeringslojal eller alltför illojal.

Philip Botström berättar om en oro för att inte leva upp till förväntningarna från medlemmar och aktiva i arbetarrörelsen om att vara modig och sticka ut hakan. Samtidigt vill man inte fastna i en diskussion om intern kritik, splittring och synpunkter på ledarskapet.

– Det är ibland en omöjlig uppgift. Är man bara försiktig får man inte heller spridning på sina budskap.

Ungdomsförbunden måste kunna blicka längre än partierna, anser Botström. De ska inte alltid behöva ha helt färdigutvecklade tankar.

— Ibland tror jag att många spännande idéer aldrig har fått nå dagens ljus därför att det funnits en rädsla att landa snett, och ibland faktiskt kanske en större rädsla att landa snett internt, än externt, säger Philip Botström.

Finns det större anledning att vara försiktig i ett förbund till ett maktbärande parti som S?

– Ja, det kan det säkert göra i vissa frågor. Det finns en ansvarskänsla inom SSU som andra mindre ungdomsförbund kanske inte behöver känna lika ofta.

SSU:s förbundsordförande sitter med i partiets verkställande utskott och tar då del av information som kan behöva hanteras med större försiktighet. 

– Saker är ofta inte så enkelt eller svart eller vitt som det ibland porträtteras i media. Det behöver man ta hänsyn till om man vill vara seriös och trovärdig, säger han och tar Natofrågan som ett exempel. 

Trots att förbundet landat i ett annat ställningstagande än partiet, och har velat se ett utökat samarbete inom EU, har ingen större konflikt framträtt.  

– Förmodligen har man velat hålla nere konfliktnivån och ha förtroliga och seriösa diskussioner internt, säger han.

Själv är han positiv till ett medlemskap i Nato och säger sig ha varit det i flera år. Även då han för förbundets räkning argumenterat mot ett medlemskap.

Tvärt kast från politikens salonger

I dag arbetar Philip Botström som kriminalvårdare på en anstalt i Stockholmsområdet. Ett tvärt kast från politikens salonger, enligt honom själv.

– Från att ha pratat väldigt mycket om trygghet, lag och ordning och de frågor som har dominerat den politiska dagordningen så jobbar jag nu med det till vardags.

Han har valt att hålla sig borta från samhällsdebatten sedan han slutade.

– Jag tyckte det var viktigt att ge min efterträdare och det nya laget möjlighet att profilera sig utan att jag skulle vara ute lika tydligt, nu när jag är fri och kan tycka vad jag vill.

Politiken är närvarande på andra sätt, som vid fikabordet på jobbet. 

– Det är inte strategi och speltaktik, utan vardagsnära frågor. Sen händer det ibland att man också skrattar eller suckar åt den politiska debatten, som i vissa hänseenden är ganska uppskruvad, säger han.

Han försöker ligga lågt med talepunkterna från tidigare.

– Jag känner inte ett behov längre att till varje pris försvara Socialdemokraternas eller regeringens politik.

Knackar dörr med partiet

I dag företräder Philip Botström framför allt sig själv, berättar han. Men återkommande smyger vi-formen in i samtalet. Helt har han inte släppt politiken, förbundet, eller partiet. Under våren leder han bland annat en SSU-utbildning inför valrörelsens skoldebatter.

Han har delat med sig av tips till sin efterträdare. Ett som förts vidare från hans föregångare är att inte backa från sina krav.

– Det är viktigt att som ordförande våga stå upp mot en partiledare och statsminister. För att få genomslag för förbundets idéer måste man ta strid för dem.

Philip Botström tror att det är viktigt för partiet att nå de unga väljare som man tidigare haft svårt att nå.

– Socialdemokraterna ska inte bara vinna val nu, utan även om 10, 15 och 20 år och då är nästa generation viktig.

Framtiden för hans egen del är ännu oviss och han överväger varje förfrågan han får. I valrörelsen ska han knacka dörr med Socialdemokraterna men det är ännu oklart om, när och hur Philip Botström återvänder till politiken.

Klart är att detta år blir något annat.

– Det är min första sommar utan att oroa mig för en kris, min första prideparad då jag inte behöver vara inringad av säpovakter och min första höst då jag inte är ute på vägarna.

Forrige artikel Ny kritik mot garantitillägget – kan ligga i fel budget Ny kritik mot garantitillägget – kan ligga i fel budget Næste artikel Holm kliver av i protest mot V-ledarens klimatpolitik Holm kliver av i protest mot V-ledarens klimatpolitik
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).