De nordiska ledarna enigt oeniga om eldupphör i Gaza

De nordiska statsministrarna förespråkar enighet, gemenskap och ett Norden som håller samman, men är också oeniga kring den upptrappade konflikten mellan Israel och Hamas.

Af Christina Guldstad
Redaktör, Altinget.no

Ledarna för de nordiska länderna, Åland, Färöarna och Grönland radade upp sig i regeringslokalerna i Oslo på tisdagsmorgonen i samband med Nordiska rådets 75:e session.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre fick ordet först och välkomnade de nordiska ledarna. En efter en tog de sedan till orda och berättade om hur de känner sig hemma bland sina nordiska vänner.

– I dessa svåra tider är det viktigare än någonsin att träffas och diskutera med vänner som tänker lika, sade Färöarnas ledare Aksel V. Johannesen.

– Vi är små länder i en stor region, men när vi samarbetar har vi en röst i världen, sade Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

Gjorde Norge fel?

Enligt ländernas ledare är Norden särskilt upptaget med hur artificiell intelligens påverkar våra demokratier, vikten av att möta klimatutmaningarna och det fortsatta stödet till Ukraina och det ukrainska folket.

Men så fort pressen fick chansen att ställa frågor fick ledarna i stället svara på den synliga oenighet som syntes under FN-mötet i helgen. FN:s generalförsamling antog, med stöd av 120 länder, en icke-bindande resolution om vapenvila i Gaza. 

Resolutionen uppmanar till "en omedelbar, varaktig och beständig humanitär vapenvila som leder till att fientligheterna upphör". Det var Jordanien som låg bakom resolutionen. Norge gick emot strömmen och röstade för FN-resolutionen, medan Finland, Island, Sverige och Danmark avstod från att rösta.

– Gjorde Norge fel? Frågade norska TV2.

– Det har varit en pågående diskussion om vi skulle ha följt Norge, sa Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir och lade till:

– Den humanitära krisen är enorm. Det viktigaste beskedet från Norden är att det är viktigt att få in humanitär hjälp.

”Vi blir alla berörda”

Samtidigt ville Ulf Kristersson påminna om att det också historiskt sett funnits en del grundläggande skillnader i vad länderna tycker och tänker i den här frågan. Inte bara i FN utan även i EU.

– Vi är inte oeniga om vikten av att få in humanitär hjälp i Gaza. Vi blir alla berörda när vi ser och hör om civila som dör, särskilt barn. Men FN-resolutionen misslyckades med att tydligt ta avstånd från Hamas terrorangrepp och Israels rätt att försvara sig inom ramen för internationell rätt, sade Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

För Norges statsminister Jonas Gahr Støre blev det viktigt att ta ordet för att understryka att det aldrig var ett alternativ för Norge att inte rösta.

Varje lands ansvar

Isländska medier ville inte släppa frågan utan undrade om den inte skickade "fel budskap när de nordiska länderna inte står enade och röstar likadant i stora internationella frågor".

– Varje enskilt land är själv ansvarigt för hur det röstar, sade Støre och fortsatte:

– Vi tycker att det är viktigt att de nordiska länderna står enade. Vi är inte oeniga i fördömandet av terrorangreppet från Hamas.

Nordiska rådets 75:e session hålls från den 30 oktober till den 2 november i Stortinget, Oslo.

Artikeln är översatt från Altinget.no.

{{toplink}}

Forrige artikel Riksdagen samlas bakom stängda dörrar Riksdagen samlas bakom stängda dörrar Næste artikel Finansministerns uppmaning till kommunerna KU-anmäls Finansministerns uppmaning till kommunerna KU-anmäls
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).