Finansministerns uppmaning till kommunerna KU-anmäls

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har uppmanat kommunerna att åsidosätta budgetreglerna och därmed bryta mot lagen. Det skriver riksdagsledamot Eva Lindh (S) i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Socialdemokraterna kommer att anmäla finansminister Elisabeth Svantesson (M) till konstitutionsutskottet. Det skriver Eva Lindh (S), ledamot i finansutskottet, i en debattartikel i GP.

Socialdemokraterna vill att KU granskar finansministerns uttalanden vid en presskonferens i mitten av september där hon, tillsammans med SD:s Oscar Sjöstedt, ska ha uppmanat kommuner och regioner att åsidosätta budgetreglerna och gå med underskott för att klara den ekonomiska krisen. Det skulle innebära beslut som troligtvis bryter mot kommunallagen, enligt Lindh.

”Det är allvarligt att finansministern uppmanar kommuner och regioner att fatta beslut som kan strida mot kommunallagen och vi socialdemokrater kommer därför att anmäla finansministern till konstitutionsutskottet.” skriver Eva Lindh.

Forrige artikel De nordiska ledarna enigt oeniga om eldupphör i Gaza De nordiska ledarna enigt oeniga om eldupphör i Gaza Næste artikel SOU bryter ny mark – först med öppen källdata SOU bryter ny mark – först med öppen källdata
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).