Den 24 november smäller det – kalenderkrocken gynnar Andersson

Det ser ut att bli statsministeromröstning och budgetomröstning på samma dag. Det ökar pressen på S och V att komma överens men kan samtidigt bli Magdalena Anderssons räddning. Det ska mycket till för att C och V på samma dag hjälper henne att bli statsminister och sen sänker hennes budget.

Det har inte saknats inrikespolitisk dramatik den här mandatperioden. En segdragen regeringsbildning där M och KD mitt i allt lyckades vinna en budgetomröstning mot övergångsregeringen. Ett januariavtal som ingicks men senare sprack. Gemensamma utskottsinitiativ från V, M och KD. En misstroendeförklaring i juni 2021. Och tuffa strand- och skogsförhandlingar för att säkra Centerns fortsatta regeringsstöd.

Men den som hade trott att Löfven bara kunde lämna över rodret till Andersson och låta henne puttra på till valet nästa år får tänka om. Nooshi Dadgostar (V) har sett till att dramatiken inte avtar. Tvärtom. Frågan är om inte Magdalena Andersson står inför det jobbigaste dygnet under mandatperioden. Den 24 november smäller det.

Budgetkrock

Anderssons nya sonderingstid sträcker sig nämligen till måndag den 22 november. Om förhandlingarna med Vänsterpartiet lyckas väntar statsministeromröstning på morgonen den 24 november. Direkt därefter följer budgetdebatt och omröstning på eftermiddagen.

Eftersom de båda omröstningarna följer olika röstningsregler kan Andersson komma att väljas till statsminister på morgonen för att direkt förlora en budgetomröstning på eftermiddagen. Efter att M, KD och SD enats om en gemensam budgetreservation behöver Magdalena Andersson aktivt stöd från både C och V för att budgeten ska gå igenom.

På pappret ser det ut som en svettig kombo. Men det kan också vara till Anderssons fördel. Det ska mycket till om V och C först ska hjälpa henne i statsministeromröstningen för att några timmar senare stjälpa hennes budget. Men osvuret är bäst.

Försenade förhandlingar

Att det över huvud taget kommer till den här kalenderkrocken beror på att Socialdemokraterna ännu en gång har missbedömt Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar. Hon har hela tiden varit tydlig med att V inte kommer att släppa fram Andersson automatiskt utan att det krävs eftergifter.

Trots att S och Andersson vet hur läget är tycks de inte ha påbörjat förhandlingarna före att hon fick sonderingsuppdraget. Eller åtminstone inte i tillräckligt god tid för att hinna klart i tid.

Parallella processer

Det som har rört till det är att budgetprocessen sker parallellt med regeringsbildningen. För att få Centerns stöd i budgetomröstningen fick regeringen inte förhandla med V. Men för att få V:s stöd i statsministeromröstningen kräver V att få förhandla.

Nu verkar det som att Andersson ändå lyckas lösa reptricket. Vänstern får sina förhandlingar för att stödja regeringen och om de lyckas bjussar de också på budgetstöd. Centern fick sina förhandlingar i strand- och skogsfrågorna och bjussar på (passivt) statsministerstöd.

Budget först?

Om Magdalena Andersson kommer lyckas enas med Vänsterpartiet återstår att se. På tisdagen ville hon inte svara på frågan om hon tror att tiden räcker till.

– Det vill jag inte spekulera i nu. Det här är en väl tilltagen tidsfrist. Jag ser fram emot att jobba intensivt under den kommande veckan, säger hon till Altinget.

– Vi kommer göra vårt bästa för att landa i en överenskommelse, säger Nooshi Dadgostar, på en pressträff.

Det är alltså inte säkert att statsministeromröstningen sker den 24 november. Det kan också bli senare. Men budgetomröstningen ligger där den ligger och det ökar pressen på Vänsterpartiet. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson (V) menar att det är två separata processer. Men om V ska kunna ta hem någon större vinst i förhandlingarna kring statsministeromröstningen så blir det svårt att först rösta emot regeringens budget. Och omvänt, om V röstar för budgeten är det svårt att senare rösta emot Andersson som statsminister.

Forrige artikel Fördel Ebba Busch Fördel Ebba Busch Næste artikel ”Inte i kväll älskling, jag har övergångsregering” ”Inte i kväll älskling, jag har övergångsregering”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).