Fördel Ebba Busch

När övergår en politikerskandal i fars? Det är inte alltid helt lätt att sätta fingret, men min magkänsla är att läget i hustvisten nu har övergått i ”fördel Busch”. Det skriver Sanna Rayman i en analys. 

På fredag börjar KD:s riksting i Norrköping. Efter Altingets avslöjande om att husägaren Esbjörn vill överklaga den förlikning han ingått med KD-ledaren Ebba Busch har en god portion kommentarer i sociala medier handlat om hur ovälkommet överklagandet måste vara inför helgens partisammankomst.

Generellt är dålig press dåligt, ja. Och det kan knappast kallas positivt för Kristdemokraterna och Ebba Busch att hon i den här soppan både har varit nära rättegång samt att hon har erkänt förtal på kuppen. Själva envisheten har i sig inte varit helt smickrande, i synnerhet då partiledaren har satt sig själv och sin vinnarskalle före partiets bästa, vilket torde göra vilka gräsrötter som helst förbannade. Men...

Fördel Busch

När övergår en politikerskandal i fars? Det är inte alltid helt lätt att sätta fingret exakt på vändpunkten i sådana skeenden. Min magkänsla är dock att läget i hustvisten nu har övergått i "fördel Busch".

Jag talar nu inte om juridiken – även om flera kommentarer indikerar att det förefaller vara fördel Busch även på det området. Nej, nu syftar jag snarare på helhetsintrycket av de många turerna.

Empati med Esbjörn

Hittills har den offentliga och allmänna medkänslan i breda lager funnits på säljaren Esbjörns planhalva. Naturligen blir det så när en makthavare ställs mot en ensam medborgare. I synnerhet när den lille mannen också är till åren kommen – och uppger sig förd bakom ljuset.

Reaktionerna blir ilskna, givetvis. En gammal man ska väl ändå inte avtvingas sitt hus? Nog måste man kunna acceptera att han kanske missuppfattat något och inte bara envist köra på? Inte minst en KD-ledare, med hög svansföring i moral- och äldrefrågor, borde väl uppvisa empati och respekt med detta? Begär till sin nästas hus, hur rimmar det med Bibeln? Etcetera.

Ilskan övergår i gapskratt

Men med denna sista vändning punkterades mycket av upprördheten som hittills synts och som riktats mot KD-ledaren. Nu syns istället allt fler skaka på huvudet åt alltihop. Ilskan övergår i gapskratt. Vilken soppa! Hur många gånger kan man underteckna och komma överens och sedan avsvära sig alltihop?

Det senaste budet är att det överklagade avtalet kanske ändå kan accepteras, om bara prislappen blir en annan. Magdalena Anderssons förhandlingsbryderier med MP, C och V framstår som simpla i jämförelse med Ebba Buschs hustvist.

Hustvistens hittills bästa stund

Ju vimsigare det hela framstår desto mindre tydlig blir också skuldfrågan. 

Faktum är att detta mycket väl kan vara hustvistens hittills bästa stund för Ebba Busch. Kanske inte för privatpersonen Busch, men åtminstone för partiet. 

{{toplink}}

Forrige artikel Klarar Magdalena Andersson bytet från finansminister till statsminister? Klarar Magdalena Andersson bytet från finansminister till statsminister? Næste artikel Den 24 november smäller det – kalenderkrocken gynnar Andersson Den 24 november smäller det – kalenderkrocken gynnar Andersson
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).