Klarar Magdalena Andersson bytet från finansminister till statsminister?

Med sju år som finansminister med sig in i sin nya roll har Magdalena Andersson ministererfarenhet som få av sina företrädare. Det är i den ekonomiska politiken partiets framtida utmaningar ligger. Frågan är om hon klarar att släppa taget om finansdepartementet?

Magdalena Andersson är vald till partiledare för Socialdemokraterna och blir troligen också ny statsminister. Hon har setts som en naturlig efterträdare, delvis för att hon är finansminister. Det är dock ett karriärsteg som är ovanligt. Under efterkrigstiden är det bara Göran Persson som har gjort det.

Ministererfarenhet

Att över huvud taget ha en så lång ministerkarriär som Andersson är ovanligt för statsministrar. Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven hade inte varit ministrar alls. Göran Persson hade varit minister i sammanlagt fyra år. Också Per Albin Hansson och Tage Erlander hade kortare ministertid före det de blev statsministrar. Den enda som slår Andersson på den punkten är Ingvar Carlsson.

Tufft för efterträdaren

Att Andersson har ministererfarenhet och särskilt som finansminister är naturligtvis en fördel på många sätt. Men det kan göra det svårare för henne att släppa kontrollen över finansdepartementet och därmed svårare för hennes efterträdare att sätta sin prägel på finanspolitiken.

Är det något som Perssons tid på statsministerposten visade var det just det. De som var finansministrar under honom hade det inte lätt. Erik Åsbrink hoppade av efter konflikter. Bosse Ringholm satte ingen personlig prägel på politiken och Pär Nuder fick också problem med Persson.

”Göran Persson ifrågasatte både mitt politiska omdöme och min kunskap i sakfrågan. Statsministern förödmjukade sin finansminister inför sittande regering. Jag kände igen mönstret från hur han brukade mästra Erik Åsbrink”, skriver Nuder i sin självbiografi.

Nyckelfråga

Hur Andersson hanterar den ekonomiska politiken och vem som blir finansminister kommer att bli avgörande. Om Andersson ska bli vald och om Socialdemokraterna ska kunna fortsätta regera även efter nästa val behövs stöd från V, MP och C. Det tveklöst största gnisslet i den konstellationen är den ekonomiska politiken där V och C närmast är varandras motpoler.

Även inom partiet bubblar det. Debatten på kongressen kring den ekonomiska politiken, framför allt pådriven av S-föreningen Reformisterna, spås bli livlig. Oavsett hur det går i omröstningarna vittnar det om ett internt tryck i partiet på en ny riktning i den ekonomisk politiken.

Tuff uppgift

Så vare sig Magdalena Andersson vill eller inte krävs det nog att Socialdemokraterna förändrar sin politik så att vänsterdelen inom partiet och Vänsterpartiet kan acceptera det. Men samtidigt inte föreslå så stora förändringar att man tappar stödet från C. Det är en politisk balansgång som heter duga.

Därför kan det hjälpa för Andersson att ha en finansminister som kan ta eventuella smällar som kommer längs vägen. Om hon bara släpper taget vill säga.

Forrige artikel Även stora haverier kan få små konsekvenser Även stora haverier kan få små konsekvenser Næste artikel Fördel Ebba Busch Fördel Ebba Busch
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).