Efter partiledarskiftet – nu börjar fajten om ungdomsförbundet

Det ska inte vara självklart att Centerpartiet släpper i genom en socialdemokratisk statsminister, anser Caroline von Seth som vill gå vinnande ur den ordförandestrid som nu inletts i ungdomsförbundet CUF. Där står Lidingöpolitikern mot Elin Venholen, juriststudent från Annie Lööfs grannkommun.

– Att se att någon där jag är ifrån, den ibland bortglömda delen av Sverige, ändå kunde säga sin mening, komma någonstans och förändra politiken i grunden. Det betydde mycket för att jag själv skulle känna att mina åsikter är betydelsefulla, och våga göra samma sak.

Elin Venholen, 23, är uppvuxen bara några mil från Annie Lööfs hemort Maramö. Det var också där, i de småländska skogarnas Reftele, som hon själv bestämde sig för att engagera sig i politiken, 16 år gammal.

– S och M styrde i kommunen och skulle lägga ner högstadiet där jag gått, och där min lillasyster gick. Min politiska bana började i de frågorna: service som försvann, infrastruktur som blev sämre.

Hemma-hemma, som Elin Venholen själv kallar det, lämnade hon senare för juridikstudier i Uppsala där hon senare valdes till distriktsordförande för CUF. 

Sedan ett år tillbaka är hon ledamot i förbundsstyrelsen och nu kandiderar hon, i dag jämställdhets- och rättspolitisk talesperson, till att bli ny förbundsordförande. 

– Det skulle betyda jättemycket att få jobba heltid med CUF, våra medlemmar och vår vision. Ju mer jag tänker på det desto mer vill jag bli vald. Tänk om mitt förbund skulle välja mig? 

Utmanas om posten

Men Elin Venholen är inte ensam om att vilja leda Centerpartiets ungdomsförbund framöver.

Förste vice ordförande Caroline von Seth, 23, var först ut med att avisera sin kandidatur. 

Hon är lärarstudent, har suttit i förbundsstyrelsen i tre år och gick med i CUF valåret 2014.

– Det var inte valet egentligen, utan när Stefan Löfven utlyste nyval i december. Då ville jag hjälpa till för att få en Alliansregering. Sen blev det inte så, säger hon.

Von Seth kallar sig själv en tydlig Allianstjej. Hon visste tidigt att hon var borgerlig och brann för jämställdhets- och företagarfrågor.

Efter vad hon betraktar som en svacka för borgerligheten i svensk politik tycker hon att Centerpartiet och de forna Allianspartierna behöver forma en tydligare berättelse.

– Vi berättar inte hur Sverige kan vara, eller det Sverige vi vill se. Det enda vi gör är att ta ställning till det andra alternativet. Att göra en hisspitch på marknadsekonomi till en 16-åring går inte om man tar ställning till någon annans berättelse.

I stället borde man ta inspiration från Alliansens glansdagar, anser von Seth. 

Kritiken mot Lööf

Medan de båda kandidaterna skiljer sig åt inom vissa områden, särskilt i sin betoning vid företagar- respektive välfärdsfrågor, förenas de i sitt missnöje mot Annie Lööfs beslut att redan i valrörelsen offentligt välja statsministerkandidat.

”Jag kan inte låta bli att gråta en skvätt idag”, skrev Elin Venholen på Twitter och beskrev hur timmarna som hon och andra i centerrörelsen lagt ner kändes vatten värda.

Caroline von Seth är tydlig med sin kritik mot partiet: C borde gått till val som ett självständigt parti.

Samtidigt stänger båda kandidaterna dörren till SD, så vilket alternativ finns det framöver?

”S får ge tillbaka”

Om man ska samarbeta med S ska det göras med ett avtal likt Januariavtalet, ”73 punkter med konkret liberal politik” tycker Caroline von Seth, som dock är kritisk till att C inte stod på sig mer när L lämnade samarbetet.

– Man borde fortsatt varit kaxiga och fått i genom mer centerpartistisk politik. Bara för att man röstat i genom en socialdemokratisk statsminister en gång betyder inte det att man måste göra det igen. Om Socialdemokraterna vill sitta i regering så får de ge tillbaka, säger hon.

Jokkmokk eller Järva

I dagsläget är det centerpartistiska förhandlingsmandatet begränsat. Valet gick sämre än vad många i partiet hoppats på, och nu väntar många på den valanalys som presenteras på måndag. 

Elin Venholen tycker att partiet har stått och trampat i regeringsfrågan och anser att C nu, med nya partiledaren Muharrem Demirok i spetsen, borde lägga större fokus på sakpolitiken, mer vardagsnära frågor och att stärka samhällskontraktet i hela landet.

– Vi måste komma ifrån särlösningar för landsbygden. Det ska inte spela någon roll om du bor i Jokkmokk eller på Järvafältet, polisen ska komma ändå och det ska finnas en skola med kvalitet.

I en tid när många unga är intresserade av politik men inte engagerar sig i partier har Venholen också en vision för ungdomsförbundet och idéer om vad ett modernt politiskt engagemang innebär, där hon tror att både skola och civilsamhälle kan spela en viktig roll.

– Vi får en generation som inte litar på vårt demokratiska system, som bygger på partier. Jag tror vi måste hitta vad det innebär att vara politiskt engagerad 2023.

Stad eller landsbygd

När en ny ordförande väljs i maj kliver Réka Tolnai av. De båda kandidaterna tycker att hon har varit duktig på att nå fram i bruset sedan hon tillträdde 2021 och Caroline von Seth pekar även ut sin egen vana av att hantera medier, som förste vice ordförande i förbundet, som en fördel om hon själv skulle ta över.

Elin Venholen lyfter i stället fram sina erfarenheter från olika delar av landet som sin främsta styrka.

Att bakgrund skulle spela roll är dock en känslig fråga i det forna Bondepartiet efter diskussionerna i valet av Stockholmsfödda Muharrem Demirok.

– Jag tvivlar inte en sekund på att Muharrem kan leverera i landsbygdspolitiken precis som att jag inte tvivlade på att Annie Lööf kunde leverera i storstäderna, säger Caroline von Seth som hoppas att partiet kan ha förtroende för Demirok, och att CUF kan ha förtroende för henne, uppväxt och aktiv i kommunpolitiken på Lidingö. 

Att Annie Lööfs hemvist i den småländska grannkommunen ändå inspirerade Elin Venholen kan hon inte förneka.

– För någon som är sexton år var det väldigt betydelsefullt. Precis som det kommer kunna vara lika viktigt för någon från Vårby gård att Muharrem Demirok nu är vald. 

Valberedningen väntas under våren presentera sitt förslag till ny förbundsordförande. Beslutet fattas vid ungdomsförbundets stämma den 20 maj.

{{toplink}}

Forrige artikel LO-ekonom vill se en mer aktiv finanspolitik LO-ekonom vill se en mer aktiv finanspolitik Næste artikel Jämtin hade velat fortsätta som Sida-chef Jämtin hade velat fortsätta som Sida-chef
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).