EU-ministern om Brysseloro inför nya inriktningen: Målen ligger fast

Jessika Roswall känner sig trygg med att förarbetet inför ordförandeskapet, trots signaler om att tjänstemän saknar kunskap om hur de ska leda de tunga slutförhandlingarna mellan EU:s lagstiftare. ”Såklart är det en viktig del att få utbildning.”

Under det kommande halvåret väntas svenska regeringsföreträdare leda minst 2 000 möten i rollen som ordförandeland i EU:s ministerråd.

Som en av flera centrala uppdrag, väntas ordförandelandet leda de trepartssamtal som förs mellan EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet för att hamra fram kompromisser kring de nya regelverk som ska ställa om unionen i linje med de nya klimatmålen.

I vår väntas bland annat förhandlingarna om nya krav på laddinfrastruktur, energieffektiviseringsambitioner samt de krav som fokuserar på att ställa om fastighetssektorn, landa i det svenska ordförandeskapets knä.

Den nytillträdda EU-ministern, Jessika Roswall (M), har hittills fått signalen att förberedelserna är goda inför det uppdrag som väntar.

Men Altinget har vid flera tillfällen de senaste veckorna fått information om att tjänstemän som är tänkta att leda trepartsförhandlingar i vår har behövt söka utanför Regeringskansliet om grundläggande fakta inför förhandlingarna.

Ordförandeskapsländerna kan förvisso få stor assistans av sekretariatet på ministerrådet för att hantera uppdraget, men uppgifterna väcker samtidigt frågor om förberedelsearbetet.

Roswall har själv inte nåtts av de uppgifterna när Altinget når henne för en intervju, men lyfter också vikten av att alla bitar kommer på plats.

– Det är såklart att det är en viktig del att få utbildning i hur man leder möten, hur man driver saker framåt och hur man förhandlar. Det har jag pratat med mina statsrådskollegor om, och även min statssekreterare Christian Danielsson har samtalat med sina kollegor om hur man gör det. Det är det jag känner till, säger Jessika Roswall i en intervju med Altinget.  

Det tidigare franska ordförandeskapet tog flera år på sig i förarbetet. Hur ser du på den svenska förberedelseprocessen?

– Som opposition fick jag god insikt i de politiska delarna av förberedelserna av den förra EU-ministern. Men jag har inte varit inne i förberedelserna de facto, om hur man har utbildats inför detta. Så det kan jag inte svara på, säger Roswall och fortsätter:

– Men jag känner att sedan jag kom in här för tre veckor sedan så upplever jag att man har jobbat länge med de här förberedelserna och man är väldigt redo. Jag känner mig helt trygg i att vi är förberedda för det här uppdraget.

Rutinerad i frågorna

Som tidigare vice-ordförande i EU-nämnden är Roswall rutinerad på området. Men det är samtidigt en annan sak att kliva in i den nya rollen.

– Jag har landat lite, men jag är inte varm i kläderna. Jag ska på mitt första rådsmöte på fredag, efter det får du fråga mig igen. Sedan ska jag till Strasbourg veckan efter. Så jag har några punkter till att beta av innan jag kan säga att jag helt landat, men jag är på god väg.

Besöket i Strasbourg är samtidigt inte heller den riktiga prövningen, utan det är först senare som Roswall ska ner och frågas ut inför det kommande ordförandeskapet. 

Känner du att du fått ner alla planer i detalj ännu?

– Jamen det skulle jag säga. Jag har ju jobbat med EU-frågor som vice ordförande i EU-nämnden och har haft en god kontakt med den förra regeringen och förra EU-ministern. Så jag känner att jag har ganska god inblick i vad som ska hända, säger Roswall och fortsätter:

– Men det är ju 2 000 möten som ska ordnas under det svenska ordförandeskapet. Långt ifrån alla är i Sverige och långtifrån alla kommer jag ju leda, men jag börjar greppa det. Det är ändå 150 möten som ska vara i Sverige, och sedan är det 350 akter som ska förhandlas, och jag har inte koll på alla men jag har god inblick i dem och känner mig trygg i att det här kommer att gå bra.

Förändrat inflytande?

Tidigare har Sverige ansetts ha större makt än röstandelen berättigar till, just för att företrädare har varit pådrivande i klimat-, energi- och miljöpolitiken. Omläggningen av den inrikespolitiska inriktningen på klimatområdet, som planeras att resultera i högre beräknade utsläpp, har samtidigt väckt frågor externt.

Det gäller även bland flera förhandlare i Bryssel, enligt Altingets uppgifter.

Roswall har dock själv inte nåtts av den informationen, och hänvisar också till att de tidigare prioriteringarna står fast.

– Svensk miljö- och klimatpolitik är, och ska fortsatt vara ambitiös. Och EU ska fortsatt vara ledande i klimatomställningen. De målen ligger fast. Då är det en av mina uppgifter – om dina uppgifter stämmer – att förmedla den uppfattningen, och att kunna bevisa det med regeringens praktiska politik, säger Roswall och trycker på en av de egna prioriteringarna för politiken samspelar med höga ambitioner på de aktuella politikområdena.

– Jag tycker att det också är viktigt att prata om tillväxt- och konkurrensfrågor. Det kopplar jag ihop med den gröna omställningen, där Sverige är framgångsrikt och fortsatt ska vara det.

Bortaplansfokus en fördel

I tidigare intervjuer har företrädare för olika delar av regeringsmaskineriet pekat på att arbetsmängden i Bryssel i vår kommer att sluka stora delar av möjligheterna till arbete på hemmaplan under samma period, bland annat på miljöområdet.

Men att arbetsmängden i och med ordförandeskapet innebär att reformarbetet på hemmaplan får sättas på paus är inte något som oroar EU-ministern.

– Nej. Jag ser det här som en unik möjlighet, just i klimat- och miljöpolitiken, för den drivs bäst tillsammans med andra på EU-nivå. Nu har vi möjlighet att ta den här chansen och bli en viktigare spelare inom EU, genom att vara ett ordförandeland. Jag ser det snarast tvärtom, som en unik möjlighet och chans för Sverige att flytta fram positionerna, säger Roswall, som samtidigt tillägger:

– Det är klart att det kommer att bli mycket arbete under våren, för oss alla. Men det ser jag som att man kommer att kunna skörda efteråt. Det kommer att innebära mycket jobb, men det är det värt.

Forrige artikel KD stuvar om efter regeringsbildningen – flera nya talespersoner KD stuvar om efter regeringsbildningen – flera nya talespersoner Næste artikel Konsulter, konferenser och opinionsundersökningar – så använder partierna riksdagsstödet Konsulter, konferenser och opinionsundersökningar – så använder partierna riksdagsstödet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).