EU-topp vill hem för att stärka Socialdemokraternas klimatarbete

Jytte Guteland har lämnat partigruppledarrollen i miljöutskottet, men saknar fortsatt en efterträdare i förhandlingarna om utsläppshandeln. Men fokus är nu inriktat på att flytta hem för att bidra till bygget av ”ett starkt nät av klimatengagerade” inom S.   

Efter åtta år som EU-parlamentariker åker Jytte Guteland just nu runt i Stockholm och kranskommunerna för att samla ihop stöd till partiet och till sin riksdagsplats.

Som tidigare gruppledare i parlamentets miljö- och livsmedelsäkerhetsutskottet och ansvarig för utsläppshandelsförhandlingen i sin partigrupp har hon skaffat sig en av de tyngsta positionerna i parlamentet.

Men hittills har hon inte ångrat beslutet. Beslutet att lämnat Bryssel och istället sikta på en plats i riksdagen baseras framför allt på två saker.

– Det ena är att vara del av ett regeringsunderlag som har möjlighet att vara den ledande regeringen för klimatomställningen, säger Guteland till Altinget och fortsätter: 

– Den andra delen är att vara en spindel för grön omställning genom att verka i mitt parti. Där ser ju jag att Socialdemokraterna har en så viktig roll, för vi kan verkligen koppla klimatomställningen till ett samhällsbygge. Vi kan se till att det blir en bred omställning som görs på ett smart sätt för hela samhället. Ett slags socialt ingenjörsbygge för grön omställning. Jag tror väldigt mycket på det.

Kan inte detta göras från EU-parlamentet?

– Jag tänker faktiskt att det behöver göras från flera politiska håll och flera demokratiskt beslutande församlingar. Jag tror att åtminstone den delen som har att göra med att vara en spindel i nätet är lättare om man befinner sig hemma. Även om det digitala har möjliggjort saker, så kommer det att vara lättare att ta cykeln till jobbet och sen vidare till vårt partihögkvarter, säger Guteland och fortsätter:

– Sedan är jag den första att säga att EU-parlamentet har knutits närmare partiet. Det har blivit lättare att verka som parlamentariker i förhållande till hemmaplanen.

Saknas det en grön spindel i partiet?

– Det saknas inte en, utan det saknas flera. Jag tänker att det behövs fler gröna spindlar i det här nätet. Då tänker jag att jag är en av dem. Det finns gott om klimatengagerade, men jag tycker verkligen att vi måste vara rätt många för att bygga det nätet. Det ska ju bli stort.

Det är inte tillräckligt stort i dag?

– Nej, inte om man tänker att vi står trots allt i början av ett stort samhällsbygge. Frågan har fått mycket större tyngd i vårt parti, inte minst sedan vår partikongress sist, med mer tydlighet kring att det är en av våra prioriterade frågor.

– Om du bara tittar fem år tillbaka så var det inte så. Det har hänt jättemycket. Men från mitt perspektiv så är detta den övergripande stora samhällsfrågan, och om du tittar på hela valrörelsen så låter det inte riktigt så, just nu. Där tänker jag trots allt att det behövs fler såna ”gröna spindlar i nätet”

Lämnar ett ”politiskt Mecka”   

Samtidigt innebär beslutet att partiet, och även den socialdemokratiska partigruppen, förlorar en av de tydligaste klimat- och miljöpolitiska platserna i parlamentet. Hon beskriver inte beslutet som lätt.

– Jag har gått på Bryssels gator och känt en nostalgisk klang i bröstet. För det är en speciell politisk atmosfär. Det är öppet och det är spännande samtal. För alla oss som tycker om politik och samhällsdebatter så är detta ett Mecka.

Det tyngsta uppdraget som gruppledare har övergått till tyska kollegan Tiemo Wölken. Men vem som ska ta över skuggrollen är inte klart, utan det är upp till Wölken att besluta. Guteland vill inte spekulera, men anger ändå att det antingen kan passa för hennes svenska ersättare, Wölken själv eller någon av de andra klimatengagerade i utskottet.

– Det är viktigt att det är någon av dem som vill sätta avtryck i klimatpolitiken, och inte någon som ser det som en vanlig dag på jobbet, och jobbar med tusen andra politiska frågor. Så det bör vara någon som ser sin chans.{{toplink}}För henne är det framför allt två punkter som är centrala att bevaka för den som tar över förhandlingsrollen. Dels att se till att den fria tilldelningen fasas ut i så snabb takt som möjligt. Dels att den övergripande nedtrappningen av utsläppsrätter hålls så ambitiös som möjligt.

– Det handlar framför allt om att hålla koll, men också ge stöd, till parlamentets huvudrapportör Peter Liese, säger Guteland.

Kalla fötter?

Näst på tur att ta över efter Guteland som EU-parlamentariker står Carina Ohlsson, riksdagsledamot som också kandiderar för omval där, samt Linus Glanzelius, som arbetar som politisk sakkunnig hos Magdalena Andersson.

Men tar du riksdagsplatsen oavsett om S står på den vinnande sidan i valet eller ej?

– Ja absolut. Jag lovar väljarna att jag ska kämpa för miljö- och klimat genom att vara riksdagsledamot och verka i den rollen och använda det viktiga uppdraget till att försöka hjälpa till i ett parlament som behöver progressiva politiker. Det löftet ger jag till väljarna som kan rösta på mig.

– Givet olika lägen så kommer rollen att vara viktig men på olika sätt. I ett parlament där man har en väldigt stark representation med socialdemokrater och andra progressiva krafter så kanske arbetet går lättare. Men även i ett annat läge så behöver allt det som kan ges. Och inte minst eftersom vi har året framför oss att vara ordförandeland. Då tänker jag att nationella parlamentet är en bas för det arbetet.

”Jag tänker att lite nerv är bra”   

Med en sjätteplats på Stockholms läns riksdagslista ser Guteland ut att ha en plats säkrad. Men hon riskerar samtidigt att trilla ner på listan, då starka kandidater som Reformistordföranden Markus Kallifatides står på platsen under henne.

Är du orolig för att bli förbikryssad?

– Jag tänker inte så. Men jag inser att jag måste, precis som i alla val, förtjäna förtroendet. Varje val är ett nytt val. Jag vill att väljarna ska veta att jag kommer att kämpa hårt och inte tar något för givet. En liten nerv finns alltid där att man inte vill bli förbikryssad. Jag vill inte heller att någon ska uppfatta det som att jag tar något för givet. Därför är jag väldigt aktiv så att man ska känna att jag har kommit hem, och att jag lovar att vara en aktiv riksdagsledamot. Jag tänker att lite nerv är bra. Lite nervositet gör att alla anstränger sig hårdare, då blir det fler samtal med väljare och fler som vet vad vi vill.  

Hur var det med eventuella ministerposter. Vill du bli minister?

– Nej, jag kandiderar till riksdagen.  

Forrige artikel Efter Valmyndighetens vägledning – bygdegårdar ratas som vallokaler Efter Valmyndighetens vägledning – bygdegårdar ratas som vallokaler Næste artikel Rutinerade S-kandidater i riksdagsvalet  – men nya profiler på väg in Rutinerade S-kandidater i riksdagsvalet – men nya profiler på väg in
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).