Finansministern positiv till sammanslagning: ”Kommer att bli bra”

Beskedet om Statskontoret ska slås ihop med Ekonomistyrningsverket väntas i samband med höstbudgeten. Finansministern ser positivt på en gemensam myndighet. ”Det är en naturlig sammanslagning”, säger Elisabeth Svantesson (M) till Altinget.

I syfte att minska antalet myndigheter gick regeringen för ett år sedan fram med förslag på fem sammanslagningar. Bland annat föreslås Statskontoret, som bildades 1680, inordnas i Ekonomistyrningsverket (ESV). 

Likt flera förvaltningsforskare som Altinget pratat med är Statskontoret kritiska till vad en sammanslagning med ESV, som ansvarar för utvecklingen av den ekonomiska styrningen, skulle innebära. Medan ESV tror att en sammanslagning kan ge en bättre helhetssyn är oron bland kritikerna framför allt att ekonomivärdena tränger undan andra värden och att regeringens beslutsunderlag blir smalare.

Regeringen har tidigare öppnat för att ompröva sitt förslag inför att frågan ska avgöras i den kommande budgeten. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vill ännu inte berätta hur regeringen kommer att landa, men ser själv positivt på en sammanslagning. 

– Jag tror att det finns många synergieffekter. Det är två olika, väldigt duktiga, myndigheter som jobbar på olika sätt. Men om man slår samman dem kan man lära av varandra och få bredare perspektiv, säger hon till Altinget.

– I grund och botten tycker jag att det är en naturlig sammanslagning. Jag tror att det kommer att bli bra. {{toplink}}

Annelie Roswall Ljunggren är Statskontorets generaldirektör och reagerar på finansministerns ord om sammanslagningen.

– Den är inte mer naturlig än att man skulle slå ihop ESV och Konjunkturinstitutet, eller Statskontoret med andra analysmyndigheter, säger hon till Altinget. 

Roswall Ljunggren har tidigare kritiserat regeringen för att inte ta ett större grepp om frågan innan de lade sina förslag på sammanslagningar. Ingen större utredning har gjorts, utan myndigheterna har själva fått ta ställning till hur en sammanslagning ska gå till. 

– Det finns ingen riktig analys i grunden. Då hade man kanske landat i helt andra förslag. Här skjuter man litegrann från höften. 

ESV förbereder expansion

Sammanslagningar som föreslås ska enligt regeringens uppdrag till myndigheterna ske från och med den 1 januari 2026. Det innebär att myndigheterna kommer att ha drygt ett år på sig, om regeringen bestämmer sig för att gå vidare med förslagen.  

ESV har redan börjat förbereda sig för att välkomna Statskontoret.

 ”Ett stort antal åtgärder har identifierats som behöver vara klara vid olika tidpunkter. Den övergripande organisatoriska strukturen, styrdokument, arbetsrättsliga frågor och förändringsledning är exempel på frågor som ESV har arbetat med och fortlöpande informerat Statskontorets ledning om”, skriver myndighetens generaldirektör Clas Olsson i en kommentar till Altinget.

”För att uppnå en ökad effektivitet i paritet med regeringens förväntningar är det viktigt att i detta arbete ta tillvara på de styrkor som finns vid de båda nuvarande myndigheterna, men också att utveckla synergier så att helheten blir större än summan av delarna vid de båda myndigheterna i dag.”

På Statskontoret väntar medarbetarna på regeringens beslut. 

– Det har snart gått ett år sedan vi fick höra att det här kan hända. Nu tror jag de flesta bara tycker att det ska bli skönt att få ett besked så att man kan fundera på om det känns spännande och roligt att vara kvar, säger Annelie Roswall Ljunggren som hoppas att hon snart hör från finansdepartementet.

– Vi behöver förbereda för hur vi ska kommunicera kring det här. Men jag har inte hört något än.

  

Forrige artikel Efter dödsolyckan på Gröna Lund – kontrollen av tivolin utreds Efter dödsolyckan på Gröna Lund – kontrollen av tivolin utreds Næste artikel Sakerna att ha koll på under EU-hösten Sakerna att ha koll på under EU-hösten
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).