Grönland stannar hemma när Svantesson bjuder in Nordens finansministrar

På tisdagen ska de nordiska ländernas finansministrar träffas i Stockholm för ett möte om produktivitet och finanspolitik. Grönland kommer däremot inte delta vid mötet, som hålls inom ramen för Nordiska ministerrådet. 

Af Rasmus Raun Vesth, journalist Altinget.dk, och Miranda Olsson, journalist Altinget.se

Den svenska regeringens beslut att inte bjuda in Grönland, Åland och Färöarna till det toppmöte som hölls i maj har väckt starka reaktioner i de självstyrande områdena.

Altinget har tidigare rapporterat om att den grönländska regeringschefen Múte B. Egede inte kommer att delta vid kommande möten med det Nordiska ministerrådet. 

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) på tisdagen bjuder in de nordiska finansministrarna till ett möte om produktivitet och finanspolitiska lärdomar från pandemin och energikrisen är Grönland frånvarande.

I ett sms till Altinget skriver Svantessons pressekreterare att Grönland har bjudits in men tackat nej till att delta.

Erik Jensen, finansminister i Grönlands regering, säger till Altinget att han har andra möten planerade, bland annat en äldrekonferens.

– Där har jag valt att vara här i Grönland. Det är en fråga om prioriteringar, säger Jensen.

Beslutet fattas inte till följd av regeringschefens bojkott, enligt honom.

– Nej. Sen är jag i koalition (med IA, Múte B. Egedes parti, reds. anm.) och han har full uppbackning från regeringens sida till att uttala sig som han har gjort. {{toplink}}

Deltar inte vid toppmöte i höst

Efter den svenska regeringens beslut har den grönländska regeringschefen Múte B. Egede meddelat att han inte kommer att delta vid Nordiska rådets årliga session i höst, ett möte där Grönland, Färöarna och Grönland alltid är inbjudna.

I det öppna brev han skrev där han kungjorde beslutet skrev han endast om sitt eget deltagande. Det har därför inte varit uteslutet för andra i landsstyret att delta i de nordiska mötena.

Sverige har förklarat valet att inte bjuda in de tre självstyrande områdena till mötet tidigare i år med att det skulle handla om utrikes- och säkerhetspolitik, en förklaring som Múte B. Egede ifrågasatt utifrån Grönlands roll i utrikes-, försvars- och säkerhetspolitiken i Arktis.

{{toplink}}

Forrige artikel Zelenskyj på Sverigebesök – träffar nordiska ledarna Zelenskyj på Sverigebesök – träffar nordiska ledarna Næste artikel Kristersson: Höstbudgeten start på ny fas i ekonomiska politiken Kristersson: Höstbudgeten start på ny fas i ekonomiska politiken
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).