Hälften av riksdagspartierna nära spärren

Fyra av riksdagens partier är nära eller under fyraprocentsspärren, enligt Svensk väljaropinion.

Kristdemokraterna tangerar riksdagsspärren på fyra procent. Därunder hamnar däremot Liberalerna på 3,5 procent, enligt den sammanvägning av opinionsundersökningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio.

– Det vore väldigt olyckligt om Liberalerna åkte ut och det ska vi inte göra, säger Liberalernas partisekreterare Gulan Avci till Ekot.

Hon understryker de små partiernas viktiga roll i svensk politik. 

Just små partier finns det numera gott om. Undersökningen, som ligger i linje med den förra mätningen i februari, visar också på Centerpartiets stora tapp sedan valresultatets 6,71 procent. I marsmätningen får MP och C 4,2 respektive 4,3 procent. De rödgröna är dock fortsatt större än regeringsunderlaget med 53,5 procent av väljarna. 

Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public, tror att det ekonomiska läget gynnar de större partierna men säger till Ekot att det är ovanligt att så många partier hamnar så nära spärren.

– Det har vi inte sett förut, att det är så många partier som ligger där även om flera av de här partierna har varit på den här nivån tidigare.

Forrige artikel SD vill lägga ner MR-institut – men röstade ”ja” till det i riksdagen SD vill lägga ner MR-institut – men röstade ”ja” till det i riksdagen Næste artikel Utredning ska se över hur amorteringskraven kan göras om Utredning ska se över hur amorteringskraven kan göras om
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).