Hon är Sveriges nya EU-ambassadör

Regeringen har utsett Mikaela Kumlin Granit till ny chef för Sveriges ständiga representation i Bryssel. Lars Danielsson lämnar posten när han går i pension efter sommaren. 

Hösten 2016 tillträdde Lars Danielsson tjänsten som chef för Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel. I augusti går han i pension efter över fyra decennier i statens tjänst. Ett yrkesliv som avslutas med det svenska ordförandeskapet i ministerrådet.

Nu har regeringen utsett hans efterträdare. Ny EU-ambassadör och ständig representant i Bryssel är Mikaela Kumlin Granit, i dag ambassadör i London, som tillträder tjänsten i augusti.

Regeringens förlänga arm

EU-representationen är den svenska regeringens förlängda arm i Bryssel. Representationen jobbar för att svenska intressen ska få så stort genomslag som möjligt i EU.

Som EU-ambassadör kommer Mikaela Kumlin Granit att leda arbetet på representationen och ansvara för att samordna och förbereda möten i ministerrådet – men kommer också att förhandla lagförslag med övriga EU-länder innan slutlig behandling på ministernivå.

Mikaela Kumlin Granit kommer ingå i den konstellation av medlemsländernas EU-ambassadörer som förhandlar om utrikespolitiska frågor, om rättsliga och inrikes frågor som migration samt om EU:s budget. Det kommer även vara Kumlin Granits uppgift att förbereda toppmötena.

Samtidigt fortsätter Torbjörn Haak och Mikael Lindvall som biträdande ständig representant respektive chef för EU-representationens enhet för utrikes och säkerhetspolitik.

{{toplink}}

Forrige artikel Förundersökning mot PM Nilsson läggs ner Förundersökning mot PM Nilsson läggs ner Næste artikel Så väljer partierna sina kandidater till EU-valet Så väljer partierna sina kandidater till EU-valet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).