Kommun får backning – styret bryter mot lagen

Uppsala kommuns styre har brutit mot kommunallagen när man utökat antalet ledamöter i kommunstyrelsen, konstaterar Förvaltningsrätten. Oppositionen ger svidande kritik för hanteringen. ”Det här sättet att trixa med poster för att säkra sitt styre, det är ovärdigt”, säger Therez Almerfors (M). 

Uppsala kommun får backning på beslutet från förra året om att utöka antalet ledamöter i kommunstyrelsen. 

Det är Förvaltningsdomstolen som i en dom upphäver kommunens beslut eftersom det anses strida mot kommunallagen. 

Det var efter valet som den rödgröna majoriteten, tillsammans med det lokala Utvecklingspartiet demokraterna (UP), beslutade att utöka kommunstyrelsen med en ledamot för att få majoritet i styrelsen. 

Det är upp till kommunen att besluta hur många ledamöter som styrelsen ska bestå av. Ett första beslut om antalet ledamöter fattades i oktober, men i december ändrade man sig och klubbade att ytterligare en ledamot skulle ingå, ett beslut som kommunen inte har lagstöd för. 

– Tanken är att alla ska väljas vid ett och samma tillfälle, om det inte behövs fyllnadsval. Effekten av kommunens beslut är att kommunstyrelsen får en annan sammansättning än vad som blev resultatet av valet, säger Maria Romeli, handläggande jurist i fallet vid Förvaltningsrätten i Uppsala, till Altinget.

Undvika lottning

Bakgrunden till att beslutet fattades är att Sverigedemokraterna i valet till kommunstyrelsen valde att rösta på Alliansen i stället för sitt eget förslag. Det gjorde att mandatfördelningen mellan Alliansen och de rödgröna blev 9-9. En sådan situation hade kunnat lösas genom en överenskommelse, eller genom lottning. Men genom beslutet att utöka med ett mandat fick de rödgröna majoritet i kommunstyrelsen ändå. 

– Det var för att undvika en situation där lotten hade gjort att till exempel en sverigedemokrat blivit ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott som bereder ärenden till kommunstyrelsen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, till Altinget.

– Det hade inte ändrat något i slutändan för man kan inte ändra på en politisk majoritet. Men det hade stökat till det ordentligt.

Pelling säger att skälet att man bedömde att det var möjligt att göra en utökning var att den nya mandatperioden, som börjar 1 januari, formellt inte inletts. 

– Men den tolkningen kunde man inte göra och då gäller inte beslutet längre. Vi kommer att backa och ta bort en ledamot, säger han. 

”Får välja att avgå”

Oppositionspartierna, M, KD, C och SD som är de som lyft ärendet i domstolen, riktar skarp kritik mot hur det rödgröna styret har hanterat frågan. 

– Det här sättet att trixa med poster för att säkra sitt styre, det är ovärdigt, säger Therez Almerfors (M), vice ordförande i kommunstyrelsen och gruppledare för Moderaterna i Uppsala, till Altinget.

– Är det så att de inte får ihop sitt styre så får de välja att avgå, de kan inte välja att hantera det på det här sättet.

Erik Pelling menar att det snarare handlar om ett sätt att få till ett upplägg som speglar majoriteten de har i kommunfullmäktige.

– Det är inget trixande med demokratin eller försök att få en majoritet som vi inte har. Majoriteten har vi redan och detta påverkar inte de politiska besluten. 

Therez Almerfors tycker att man borde försökt att få till en dialog med dem om hur tillsättningen skulle gått till. 

– Det hade jag gärna välkomnat, men det har styret inte genomfört. De har gjort det här på egen hand och det är inte så man kan styra en kommun, säger hon. 

Erik Pelling  säger att det inte är en hemlighet att det var frostigt mellan partierna efter valet vilket gjorde det svårt att inleda en dialog. 

S-ledamot får lämna

I dagsläget har de rödgröna inte beslutat om man kommer att överklaga Förvaltningsrättens beslut eller ej. Men det som kommer att ske nu är att den extra ledamoten som valts in, Ulrik Wärnsberg (S), måste lämna kommunstyrelsen. Dessutom måste valet till två av utskotten, kommunstyrelsens arbetsutskott och näringsutskottet, göras om. 

– Om det då blir lottning eller om vi kommer överens återstår att se. Vi har inte hunnit prata med de andra partierna, säger Erik Pelling.

Han menar att situationen skulle kunna vara annorlunda när man nu arbetat tillsammans under ett års tid men att det är för tidigt att säga hur utfallet kommer att bli. 

– Det jag kommer att ägna mig åt är samtal med de andra partierna för att se hur vi löser det här.

Therez Almerfors vill att kommunstyrelsens ordförande inleder en dialog omgående men hon ger inga besked om hur de kommer att agera. 

– Vi får samla både oss moderater, men också dem vi samarbetar med, för att se hur vi kan ta ansvar i den situation som har uppkommit, säger hon. 

 {{toplink}}

Forrige artikel Grön ungdom vill inte ha Helldén som språkrör – backar Wåhlin Grön ungdom vill inte ha Helldén som språkrör – backar Wåhlin Næste artikel Polis, försvar och hyror – detta sätter Riksrevisionen under lupp nästa år Polis, försvar och hyror – detta sätter Riksrevisionen under lupp nästa år
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).