Kristersson får sonderingsuppdrag – ny talman avgör nästa steg

Ulf Kristersson (M) får i uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda en ny regering. Än sätter talmannen dock inget datum för återrapportering ”av respekt för den som väljs till ny talman”.

Den första talmansrundan har avslutats och talman Andreas Norlén ger nu moderatledaren Ulf Kristersson i uppdrag att sondera förutsättningarna att bilda regering.

– Det har varit ett ganska enkelt beslut att fatta, säger talmannen vid den pressträff han höll efter samtalen med riksdagspartiernas partiledare.

M, L, KD och SD, som tillsammans samlar en majoritet med 176 mandat, ska enligt talmannen alla ha pekat ut Ulf Kristersson som en lämplig sonderingsperson.

Ingen deadline

Ulf Kristersson ska redan ha påbörjat förhandlingar med partierna i det tilltänkta regeringsunderlaget, vilket flera medier rapporterat om.

Men ännu är det oklart när en ny regering kan komma på plats. Talman Andreas Norlén har inte satt någon slutpunkt för Ulf Kristerssons sonderingsuppdrag.

– Den nya talmannen får ta kommandot över processen och bestämma hur det här ska drivas vidare, säger han.

Den nya riksdagen samlas för upprop på måndag 26 september och ska som första beslut välja en ny talman för den kommande mandatperioden. Andreas Norlén överlåter till partierna att avgöra om de vill se honom som talman igen.

Frågor att reda ut

Under måndagen har talmannen samtalat med sju av åtta riksdagspartier. Statsminister Magdalena Andersson (S) mötte talmannen redan förra veckan då hon lämnade in sin begäran om att bli entledigad.

Därmed är den första talmansrundan avklarad.

– I och med detta har processen med att nominera en person för att bli Sveriges trettiofemte statsminister inletts, och den femtiotredje regeringsbildningsprocessen sedan 1876. Det är den femte regeringsbildningsprocessen som jag har förmånen att få vara delaktig i, säger Andreas Norlén.

Vid valet 2018 tog regeringsbildningen 134 dagar. Lika lång tid tror inte talmannen behövs denna gång.

– Men det är klart att det finns ett antal frågor som behöver redas ut mellan de berörda partierna.

En sådan fråga är vilka som ska sitta i regeringen. Efter partiledarnas möten med talmannen tydliggjordes de olika ståndpunkterna återigen.

– Min utgångspunkt är fortsatt att Sverige skulle må väldigt bra av en majoritetsregering, säger Jimmie Åkesson (SD).

– Vi har varit tydliga från Liberalernas sida att vi gärna jobbar för att hitta lösningar och inte låsningar. Men vi har också varit tydliga med att vi inte anser att Sverigedemokraterna ska vara med i regeringen, säger Johan Pehrson (L).

Forrige artikel Så är läget i krysskampen – första ledamot invald Så är läget i krysskampen – första ledamot invald Næste artikel Här är alla riksdagsledamöter 2022 Här är alla riksdagsledamöter 2022
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).