Länen som blir utan EU-besök: ”De går miste om något”

Efter kommissionens Kirunabesök hålls kommande EU-möten framför allt i en mässhall vid Arlanda flygplats. Orterna för de drygt 30 möten som anordnas på andra håll, bland annat i Åre och Visby, har valts utifrån lokala kopplingar – och för att få en bra geografisk spridning. Ändå blir nio län helt utan EU-besök.

I slutet av förra veckan besökte Europeiska kommissionen och ordförande Ursula von der Leyen Kiruna för att kicka igång det svenska ordförandeskapet med besök på rymdbasen Esrange och övernattning på ishotellet i Jukkasjärvi.

Besöket i den norrbottniska gruvorten blev uppmärksammat både inom och utanför landets gränser, inte minst då LKAB passade på att presentera Europas största fynd av sällsynta jordartsmetaller.

– Ni har verkligen satt ribban högt, sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Kiruna.

Men vilka fler platser kan vänta sig besök från EU under det halvår som Sverige nu är ordförande i ministerrådet?

34 möten utanför Stockholm

Regeringen har uppskattat antalet möten som ska arrangeras på svensk mark till 150 stycken. Av dessa planeras större delen till mässhallen Xpo, nära Arlanda flygplats. Under det franska ordförandeskap bjöds EU:s stats- och regeringschefer bland annat in till slottet i Versaille, och den svenska regeringens beslut har kritiserats för en missad chans att visa upp Sverige.

Drygt 30 möten planeras till andra orter. De har i första hand valts utifrån lokala kopplingar till mötenas teman, enligt EU-ordförandeskapets kommunikationssekretariat. Regeringen har även beaktat faktorer som kommunikationer, geografisk placering och tillgång till lämpliga lokaler.

”Vi har också eftersträvat att få en geografisk spridning i landet”, skriver en presskommunikatör i ett mejl till Altinget.

Men när man tittar närmare på mötesorterna för det svenska ordförandeskapet står nio av landets 21 län helt utan EU-närvaro under ordförandeskapet. Medan Skåne anordnar elva möten och konferenser, får bland annat Linköping och Örebro klara sig utan Brysselbesök.

– Örebro är en fantastisk besöksregion. Vi har många konferensanläggningar och det finns mycket att se så det hade varit väldigt bra om regeringen lagt något möte här, säger John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Veterinärer till Varberg

Mötena i Sverige kommer behandla alltifrån skogspolitik till konst och kultur. Visserligen efter skidsäsong, men i maj blir Åre utgångspunkten för diskussioner om moderniseringen av EU:s statsstödsregler. Det blir Jämtlands enda EU-möte. 

Samma gäller Västernorrlands län, Gävleborgs län (dit EU:s naturvårdsdirektörer åker för att besöka Färnebofjärden), Västmanlands län och Hallands län som välkomnar EU:s chefsveterinärer i slutet av april. Studentstaden Lund står däremot värd för fem konferenser och möten, och Uppsala fyra stycken – utöver de många sammankomster som Läkemedelsverket planerat in.

Visby blir i stället mecka för rådets budgetattachéer i mitten av maj, och så även ett högnivåmöte för kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik som delas mellan Stockholm och Gotland.

Örebro är den största staden, sett till invånarantal, som inte får besök av EU. Men kommunstyrelseordförande John Johansson (S) är redo att bjuda in om det dyker upp ett oplanerat möte.

Vad hade du velat visa upp om du fått möjlighet?

– Vi har alltifrån väldigt avancerade it-företag, som arbetar med AI, till en fantastisk natur med orörda sjöar och liknande. Så det finns mycket att se, säger han.

Johansson förstår samtidigt att regeringen har tvingats till avvägningar, men anser att Örebro också av rent praktiska skäl – nära till huvudstaden – borde platsat som besöksort för ”EU-folket”.

– Vi får hoppas att de vill komma till Örebro vid andra tillfällen. För där går de miste om något.

Forrige artikel Partiledarna tackar av Lööf med böcker och experimentlåda Partiledarna tackar av Lööf med böcker och experimentlåda Næste artikel Nordisk strid mot EU:s minimilön: ”Det är en principfråga” Nordisk strid mot EU:s minimilön: ”Det är en principfråga”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).