Partiledarna tackar av Lööf med böcker och experimentlåda

Efter 16 år i riksdagen och elva som partiledare har Annie Lööf (C) nu genomfört sin sista partiledardebatt i kammaren.

– Det är svårt att inte bli berörd av att stå här i dag, inleder Annie Lööf (C) sitt anförande under onsdagens partiledardebatt, som också är partiledarens sista.

Hon passade på att tacka både M, KD och L för åren i Alliansen, men även MP och S för samarbetet under januariavtalet.

När det senare återigen var Annie Lööfs tur i talarstolen begärde partiledarna replik för att tacka av henne.

”En ledare i ordets yttersta bemärkelse”

Magdalena Andersson (S) var först i raden av partiledare.

– Annie Lööf har spenderat över ett decennium i svensk politik. Väldigt mycket har hänt, inleder Andersson.

– Det som kännetecknar en skicklig ledare, det är just hanteringen av stora förändringar. Att klara av att hantera dem och samtidigt hålla kurs mot det stora målet.

Som present från S-ledaren får Lööf boken ”Barnfamiljens friluftsguide till Stockholm”. Dessutom bjuder Andersson in Annie Lööf med familj för korvgrillning vid Anderssons favoritgrillplats i Nacka.

Åkesson: ”Färdiga med varandra”

Bänkgrannen Jimmie Åkesson (SD) svarade innan debatten nej på mediernas fråga om han kommer att sakna debatterna med Lööf.

– Det är samma sak och samma gamla argument och vi kommer ingenstans. Vi är färdiga med varandra känner jag, sade han i kammaren.

– Men jag har uppskattat debatterna.

Åkesson ger Björn Östbrings bok ”Nationalstaten”, en essä om liberal nationalism och Sveriges framtid. Han bjuder också in Lööf med familj till samtal om boken och för att se på fotbollsmatchen mellan Mjällby och Värnamo den 1 oktober.

”Hoppas du har känt stöd”

Ulf Kristersson (M) talade bland annat om hur utsatt Annie Lööf har varit.

– Som kollega har du visat omtanke, värme och medkänsla gentemot alla dina partiledarkollegor. Jag hoppas att du har känt motsvarande stöd när du har varit grovt utsatt på sätt som få av oss andra har varit utsatta, säger statsministern.

Kristersson ger en experimentlåda från Alga Science till Annie Lööf och hennes döttrar.

– Inget är som att spela spel med sina barn.

Skarp redan under skoldebatterna

– Jag känner ju dig sedan du hette Johansson och var på skoldebatterna, väldigt skarp redan då, drev det CUF:ska evangeliet redan då. Det minns vi, säger Nooshi Dadgostar (V).

Hon tillägger senare att hon förstår om Lööf inte orkar läsa några fler böcker. I stället får C-ledaren en spadag i Nacka för två.

– Du måste inte ta med mig.

– Jag tycker att vi bestämmer här i kammaren att det är du och jag som tar den spadagen, svarar Lööf.

Var den första som hörde av sig

– Du är den kollega som jag har haft längst. När det stod klart att jag skulle väljas till partiledare för KD hörde du av dig och bjöd in till möte, säger Ebba Busch (KD).

– Det var också i Alliansen med Anna Kinberg Batra, den arme Jan Björklund, och dig Annie, som jag för första gången hamnade i ett arbetssammanhang där kvinnorna var i majoritet.

Busch och Kristdemokraterna tillägnar Annie Lööf en donation till organisationen Min stora dag och en middag på tu man hand mellan de två partiledarna.

Har stått stabil

MP:s språkrör Märta Stenevi talar om Annie Lööfs kamp mot främlingsfientligheten.

– I en tid när vi ser att auktoritära och främlingsfientliga vindar har blåst genom både Sverige och Europa, då har du hela tiden stått stabil, i din tro på frihet, på demokrati och på öppenhet.

Lööf får en gåva till barnrättsorganisationen Plan Sverige från partiet.

Pehrson: ”Herregud, vad tufft det är”

Sist ut är Liberalernas Johan Pehrson, som beskriver Annie Lööf som smart, rolig och varm.

– Du är en imponerande person. Jag har varit med länge i politiken, men du har varit partiledare i elva år. Jag har inte ens varit det i elva månader. Herregud, vad tufft det är.

Liberalerna ger också en donation, till Unizon, riksförbundet för kvinno- och tjejjourer. Dessutom bjuder han Lööf på pizza, som han kan baka, eller annars på valfritt ställe i Stockholm.

Forrige artikel Rödgröna kan ta över ledningen i SKR Rödgröna kan ta över ledningen i SKR Næste artikel Länen som blir utan EU-besök: ”De går miste om något” Länen som blir utan EU-besök: ”De går miste om något”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).