MR-institutets årsrapport till regeringen – ”borde gå till riksdagen också”

Institutet för mänskliga rättigheter har lämnat sin första årsrapport till ansvarig minister Paulina Brandberg (L). Men enligt internationell standard är det egentligen inte tillräckligt. ”Regelverket är glasklart. En rapport från ett oberoende MR-institut ska också gå till riksdagen, men det finns inte med i lagstiftningen”, säger institutets direktör Fredrik Malmberg.

Det nyinrättade MR-institutet har ett hundratal motsvarigheter i andra länder. De följer Parisprinciperna, det regelverk som styr oberoende och effektivitet när nationella institut ska bevaka att mänskliga rättigheter efterlevs i deras respektive länder.

– Det är oerhört viktigt att en sådan här rapport lämnas till riksdagen också, enligt Parisprinciperna. Det behöver man se över i den svenska regleringen, att det inte bara går till regeringen, säger Fredrik Malmberg till Altinget.

Skillnad mot ”ska” 

Nu hindrar detta inte institutet från att självmant överlämna rapporten till riksdagen, och de har varit i kontakt med såväl talman Andreas Norlén (M) som med konstitutionsutskottets ordförande Ida Karkiainen (S).

– Sedan kommer vi att lämna rapporten till alla riksdagsledamöterna. Men det är en annan sak att den ”ska” lämnas till dem och behandlas av dem. Det blir ett annat krav, säger Malmberg.

I den rapport som under måndagen överlämnades till regeringen pekar MR-institutet bland annat på de rekommendationer som Sverige fick av FN:s barnrättskommitté i februari. Den har granskat hur Sverige efterlever Barnkonventionen. Där fick Sverige flera rekommendationer. De allvarligaste handlar om våld och övergrepp mot barn och unga på de statliga ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis).

– Detta är viktigt för regeringen och för oss att följa upp. Vi har skickat frågor till både Statens institutionsstyrelse och till Ivo med anledning av den här kritiken, där vi nu ber dem beskriva för oss hur de kommer att jobba för att säkerställa mänskliga rättigheter i sin verksamhet, men också bemöta de brister som barnrättskommittén har lyft fram.

– Ivo är en tillsynsmyndighet. Har de barnvänliga kanaler för den som utsätts? Med Sis följer vi upp hur tvångsåtgärderna används, vad gör de för att säkerställa att barn och unga inte utsätts för våld och övergrepp, vilken utbildning får personalen i MR?

Farligt att slå sig till ro

I år är det 75 år sedan FN antog den Allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Men som rapporterats på många håll står de inför allt större utmaningar. Detta pekar också Fredrik Malmberg på som det kanske viktigaste budskapet i årets rapport.

– Tittar man globalt på situationen för mänskliga rättigheter så är de utmanade på många sätt. Idea släppte en rapport som visar att i hälften av demokratierna går utvecklingen bakåt, och det finns en vikande tilltro. Det är farligt att slå sig till ro. Även om vi på många sätt har en god situation i Sverige, så är det fel att tro att vi är immuna mot de hot mot demokrati som finns globalt.

MR-institutets första årsrapport innehåller mer av kartläggning än av skarpa rekommendationer. De tydligaste uppföljningarna rör Sis och Ivo. Fredrik Malmberg nämner ändå ett par riskområden att hålla koll på.

Rättvis omställning kopplad till klimatförändringarna.

– Där man kan se att det finns en koppling till urfolk, som samer. När man vill utvinna naturtillgångar i den gröna omställningen så kan det komma i konflikt med samers urfolksrätt.

Rättsstatens principer.

– Vi måste hantera gängkriminalitet, det är en viktig rättighet att människor ska ha skydd mot den. Men detta måste balanseras mot hur ingripande alla åtgärder som nu beslutas i rask takt blir mot den personliga integriteten, säger Fredrik Malmberg.

{{toplink}}

Beslutskedja: Inrättande av ett Institut för mänskliga rättigheter

19/3
2021
7/4
2021
12/5
2021
28/5
2021
16/6
2021
10/9
2021
29/10
2021
2/11
2021
31/12
2021
11/1
2022
21/10
2022
5/4
2023
12/4
2023

Forrige artikel Mer till försvaret och höjt bostadsbidrag – här är nyheterna i budgeten Mer till försvaret och höjt bostadsbidrag – här är nyheterna i budgeten Næste artikel SD vill lägga ner MR-institut – men röstade ”ja” till det i riksdagen SD vill lägga ner MR-institut – men röstade ”ja” till det i riksdagen
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).