OECD vill se ny skattemix i Sverige

Sänk skatten på arbete och höj skatten på kapital och fastigheter föreslår OECD. ”Det finns en möjlighet att balansera skattesystemet bättre”, säger generalsekretaren Mathias Cormann till Altinget.

OECD har presenterat en rapport om läget i svensk ekonomi. Organisationen tycker liksom EU-kommissionen att ett av Sveriges större problem är en dåligt fungerande bostadsmarknad. Specifikt lyfter OECD en dåligt fungerande hyresmarknad.

– Utbud och efterfråge-ekvationen i Sverige när det kommer till hyresmarknaden är i allt väsentligt trasig. Vi tror att en regering förr eller senare måste hantera det för att göra det mer rättvist för alla, säger OECD:s generalsekreterare Mathias Cormann till Altinget.

Samtidigt har organisationen synpunkter på den svenska skattemixen. Där föreslår Cormann att Sverige skulle kunna ha kvar samma skattebas, men göra förändringar som stimulerar tillväxt.

– Era skatter på arbetsinkomst är väldigt höga och era skatter på andra inkomster såsom kapital är väldigt låg. Och er fastighetsskatt är också jämförelsevis låg. Så det vi säger är att ni skulle kunna göra ert skattesystem mer tillväxtvänligt genom att sänka skatten på arbete och balansera det genom att öka intäktskällorna på annat håll, säger Cormann.

Ja till sänkning – nej till höjning

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) är positiv till skattesänkningen i förslaget men inte till skattehöjningen.

– OECD och andra internationella bedömare tycker att vi ska införa fastighetsskatt igen. Det kommer regeringen inte att göra. Däremot är vi överens om att sänka skatten på arbete därför att det måste löna sig bättre att arbeta, säger hon till Altinget.

Mathias Cormann är också tydlig med att det är upp till den svenska regeringen att avgöra hur man går vidare med rekommendationerna.

– I slutändan måste man titta på vad man klarar av finanspolitiskt. I slutändan måste man också ha en balanserad budget. Det vi säger är att även om man håller sina skatter konstant i förhållande till BNP för att klara sina utgifter, så finns det sätt att förbättra skattemixen för att göra den mer tillväxtvänlig.

Men helt klart delar han regeringens syn att Sverige har för höga skatter på arbete.

– Som det är nu är det en oproportionerlig skattebörda på arbetsinkomster vilket påverkar förväntade arbetskraftsnivåer och incitamenten för att arbeta fler timmar. Så vi säger bara att det finns en möjlighet att balansera skattesystemet bättre utan att nödvändigtvis minska de totala skatteintäkterna.

Fler rekommendationer

Skatterna och synpunkterna på bostadsmarknaden är bara några av en lång rad rekommendationer från OECD. Bland de övriga finns till exempel att bygga ut ett rikstäckande nät av laddstolpar för att snabba på elektrifieringen och att överväga begränsningar i det kommunala vetot för att bygga mer vindkraft.

Men om rekommendationerna blir verklighet eller inte är upp till regeringen. I dagsläget är det inte särskilt konkret om och i sådant fall vilka regeringen avser att gå vidare med.

– Det är många rekommendationer som OECD framför. Och vi kommer gå igenom alla naturligtvis. Där vi är med hög inflation och en svag konjuntkur så är det alldeles särskilt viktigt att både jobba mot inflationen och se till att få strukturella reformer på plats, säger Svantesson.

Samtidigt har OECD:s generalsekreterare förståelse för att det är upp till regeringen att avgöra det.

– Vi ger rekommendationer utan att ha ansvaret att implementera dem i praktiken. Vissa rekommendationer är lättare att genomföra än andra. Men vi accepterar, utan reservationer, att det är upp till demokratiskt valda regeringar att göra politiska bedömningar i vilken hastighet och i vilken omfattning våra reformförslag kan genomföras i praktiken. Det är vad den demokratiska processen handlar om, säger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringen beslutar om nytt mediestöd – lokaljournalistik prioriteras Regeringen beslutar om nytt mediestöd – lokaljournalistik prioriteras Næste artikel Inga nya riktlinjer om amorteringslättnad –  ”Bankerna ska göra det de är bra på” Inga nya riktlinjer om amorteringslättnad – ”Bankerna ska göra det de är bra på”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).