Oppositionen kräver omröstning – vill avsätta Richard Jomshof (SD)

Oppositionen kommer kräva en omröstning om Richards Jomshofs (SD) ställning som justitieutskottets ordförande. Detta efter hans uttalanden på sociala medier. 

De rättspolitiska talespersonerna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet höll under måndagen en gemensam pressträff med anledning av justitieutskottets ordförande Richard Jomshofs (SD) uttalanden på sociala medier.  

– Hans agerande som justitieutskottets ordförande skadar Sverige och svenska intressen, säger utskottets vice ordförande Ardalan Shekarabi (S). 

På nästa sammanträde med utskottet kommer oppositionen därför kräva en omröstning om Jomshofs ställning som ordförande, meddelar partierna. 

– Vi hoppas att det också finns ledamöter från regeringspartierna som förstår att det är en ohållbar situation, säger Gudrun Nordborg (V). 

Hur bedömer ni läget att vinna den här omröstningen?

– Det beror på om statsministern menar allvar. Statsministern har uppmanat oss alla och allmänheten, till återhållsamhet och till att agera för att kyla ner situationen. Det blir ohållbart om den uppmaningen trotsas av justitieutskottets ordförande, säger Ardalan Shekarabi (S) i samband med pressträffen. 

Kan finnas stöd

Socialdemokraterna har tidigare krävt Jomshofs avgång som ordförande, något som statsminister Ulf Kristersson (M) valt att inte ta ställning till. 

– Ingen regering berättar för riksdagen vad den ska göra, det är viktigt, allra minst en statsminister. Jag lägger mig inte i vilka utskottsordföranden som riksdagen har. Men jag tycker inte man ska uttrycka sig generaliserande och föraktfullt, sade Kristersson på en pressträff. 

Däremot har liberala ledamöter uttryckt sig kritiskt kring Jomshofs uttalanden. En av dessa är Liberalernas rättspolitiska talesperson Juno Blom, som uppmanar SD-politikern till att lägga ner. 

Blom (L): ”Partipolitiskt spel”

I en skriftlig kommentar till TT beskriver dock Juno Blom (L) kravet som ett partipolitiskt spel. Hon menar att partierna istället måste fokusera på det som är "viktigt för Sverige" i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge.

"Det gäller Jomshof, och det gäller Socialdemokraterna. Det är partierna själva som utser sina egna i utskotten, det är en viktig princip att upprätthålla särskilt när vi befinner oss i detta säkerhetspolitiskt allvarliga läge", säger Blom.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Han lämnade trafikfrågorna för konsten i riksdagshuset Han lämnade trafikfrågorna för konsten i riksdagshuset Næste artikel Myndigheter ska öka trycket på den organiserade brottsligheten Myndigheter ska öka trycket på den organiserade brottsligheten
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).