Han lämnade trafikfrågorna för konsten i riksdagshuset

Riksdagens konstklubb samlar både tjänstemän och politiker runt tavlor och skulpturer sedan 60 år tillbaka. Klubbens nya ordförande vill bjuda in fler konstnärer till politikens centrum, och stärka konstintresset hos riksdagsledamöter från alla partier.

I plenisalen hänger en strax över 50 kvadratmeter stor väv, i sammanbindningsbanan porträtt av de tidigare talmännen och Östra riksdagshusets trapphall pryds av minnen från tidigare statsministrar. 

Socialdemokraten Lars Mejern Larsson har lagt en stor del av sitt yrkesliv här. 2006 valdes han första gången in som riksdagsledamot.

Med en sista mandatperiod i sig tyckte han att det var dags för förändring. Efter att ha lämnat trafikutskottet, där han suttit åtta år, och tagit plats i kulturutskottet 2018 utsågs han i fjol också till ny ordförande för Riksdagens konstklubb.

– Det var självklart eftersom jag kommer från Sveriges kulturlän, Värmland. Folk mår bra av kultur, och jag har alltid älskat det, säger Lars Mejern Larsson.

Direkt sattes han i arbete för att ta fram nya stadgar, se över medlemsregistret och skapa ordning och reda. En sorts nystart, kallar han det. 

60-årsjubileum

Grundad 1963 firar konstklubben nu, till Lars Mejern Larssons stora glädje – och förvåning – hela 60 år. 

– Det har jag inte tänkt på, vad roligt, säger han när Altinget träffar honom, dagen innan klubbens årsmöte.

Lars Mejern Larsson hoppas att konstklubben kan bidra till att öka intresset för konst och kultur bland medlemmarna.

Under åren har mängder av konstverk ställts ut i riksdagens salar. Vid Tage Erlanders avgång 1969 uppmärksammades exempelvis den tidigare statsministern med en särskild utställning, med politiska teckningar och karikatyrer från hans 25 år på posten.

Vårens utställning fick Lars Mejern Larsson med klubbvänner hänga utanför ledamöternas klubbrum, strax ovanför Bankhallen i Västra riksdagshuset. Vid öppningen anordnades en vernissage för hela riksdagen, med besök också av en av konstnärerna.

– Det var helt nytt grepp och blev väldigt lyckat och uppskattat, säger klubbordföranden som hoppas kunna bjuda in fler konstnärer till riksdagen framöver.

Precis som andra konstföreningar i landet lottar Riksdagens konstklubb också ut konstverk till medlemmarna. Verken köps in av en inköpsgrupp för runt 80 000 kronor. Det kan vara såväl svenska som utländska konstnärer, från runtom i landet och med stor variation.

– Det finns inga hinder. Vi försöker få en spridning, så att det är inte bara måleri utan det kan vara keramik, glas och så.

Ett parti saknas

Utöver inköpsgruppen som köper in konstverk arrangerar en aktivitetsgrupp även studiebesök, föreläsningar och andra aktiviteter för klubbens medlemmar. De har bland annat besökt Konstakademin och Wip:sthlm, ett ateljéhus som samlar konstnärer i huvudstaden.

– Vi försöker anordna så mycket event och så som möjligt. Det är spännande för man träffar människor i en annan roll. Sen är det en stor arbetsplats så du kanske aldrig ens pratar med dem annars, säger Lars Mejern Larsson.

Både tjänstemän och ledamöter från alla riksdagens partier är välkomna in i klubben, men konkurrensen om politikernas intresse och engagemang är hård. Lars Mejern Larsson har lyckats värva en del från kulturutskottet till klubben, men från Sverigedemokraterna saknas ännu representation. 

– Alla är inte med, men det har blivit fler efter vernissagen, säger klubbordföranden.

”Det är vad som är fint med riksdagen”

Som socialdemokrat och partiets filmpolitiska talesperson är Lars Mejern Larsson skeptisk till regeringens prioriteringar. En fråga som gör honom särskilt upprörd är hanteringen av Kungliga operan i Stockholm som är i behov av renovering. Där har inte heller hans eget parti levererat, under sin tid i regeringsställning. 

– Det är skyltfönster för Sverige ut i världen, och då borde vi hantera det på ett bättre sätt. Det är fel att lägga en presenning över det, i stället för att gå in med mer medel direkt, säger Mejern Larsson som.

Han vill se blocköverskridande samtal om de större frågorna, som sträcker sig över flera mandatperioder, och önskar att fler såg möjligheterna och potentialen med konsten.

– Kultur är viktigt tills du kommer till budget. Det vill jag ändra på. 

Konstklubben är däremot inte en arena för politik, säger Lars Mejern Larsson. Han tror dock att det kan vara bra för politiker att komma ut och lyssna på konstnärer och kulturarbetare, och lära sig om deras villkor.

– När du varit ute och träffat konstnärer så vittnar de om hur pandemin slog hårt, och att man fortfarande lider i spåren av den och går på knäna. Så det är klart att vi lyssnar av när vi är på studiebesök, men vi gör ingen partipolitik av det.

Det är ganska skönt, tycker Lars Mejern Larsson som också ser klubben som ett sätt för ledamöter att lära känna varandra över blockgränsen. I dag samlar klubben 250 medlemmar, tjänstemän och politiker.

Är riksdagsledamöterna konst- och kulturintresserade?

– Det tycker jag, men inte alla såklart. Sen är det vad som är fint med riksdagen, att det speglar samhället i stort, säger Lars Mejern Larsson.

Forrige artikel De ska utreda vårdens förstatligande De ska utreda vårdens förstatligande Næste artikel Oppositionen kräver omröstning – vill avsätta Richard Jomshof (SD) Oppositionen kräver omröstning – vill avsätta Richard Jomshof (SD)
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).