Hon poddar om hästpolitik från riksdagen

Under förra mandatperioden grundades Riksdagens hästnätverk som ett forum för att lyfta viktiga frågor för svensk hästnäring. ”Man behöver inte alltid ha den här konfliktytan politiker emellan”, säger initiativtagaren Alexandra Anstrell (M) i Altingets serie om riksdagens föreningsliv.

Det är lite mer än en timme kvar innan försvarsutskottet samlas för att diskutera ytterligare stöd till Ukraina och lyssna till Försvarsmaktens redogörelse av sitt budgetunderlag.

Alexandra Anstrell är klar med morgonsysslorna i stallet och ska strax byta om. ”Som Stålmannen” säger hon när Altinget når henne.

Vid sidan av sitt riksdagsuppdrag och arbetet i utskottet grundade hon under förra mandatperioden Riksdagens hästnätverk.

– Vi ville gemensamt med andra partier lyfta viktiga frågor för hästnäringen och öka kunskapen. Då kan det också bli lättare att komma överens, eller i alla fall ha samma kunskapsgrund, även om vi inte landar i samma politiska lösningar, säger Anstrell.

– Sen har det hänt mycket, inte minst den senaste tiden, som påverkar hästnäringen, med ökade dieselpriser, högre foder- och elpriser.

Podden

Riksdagspartiernas engagemang för hästfrågorna ser olika ut. Centerpartiet har till exempel tagit fram ett så kallat ”hästmanifest” och inför valet presenterade Moderaterna 23 förslag för hästnäringen.

2020 startade Alexandra Anstrell (M) podden ”Hästpartiet's Podcast”, för att ytterligare nå ut med politiken och få inspiration från samtalen med en stor variation av gäster, alltifrån proffsryttaren Jens Fredricson till partikollegan Richard Herrey.

En av hennes favoritgäster var Ulla Håkansson som tävlat i sex OS.

– Det var fantastiskt att intervjua henne. Att som 85-årig dam fortfarande rida flera gånger om dagen. Jag var lite starstruck, säger Anstrell.

Podden spelas bland annat in på hennes kontor i riksdagen. Sedan valet finns där plats för en soffa, två hästtavlor och flera dalahästar.

Hästriksdag

Nätverket å sin sida befinner sig fortfarande i lite av en uppstartsfas, även om man hunnit arrangera en del seminarier. I fjol genomfördes den första ”hästriksdagen”.

– Vi tänker att vi ska bjuda in alla partier, intresseorganisationer och andra intresserade där vi lyfter frågor om problem här och nu, och möjliga utmaningar framöver. Vad tycker de att vi i politiken borde göra? Så kan vi i politiken också säga vad vi vill, säger Alexandra Anstrell.

Ser du någon risk för att organisationerna som bjuds in påverkar riksdagsledamöterna?

– Om det bara skulle vara en ensidig inbjudan skulle det naturligtvis vara det, därför tänker jag att det är viktigt att man bjuder in brett när man pratar om de här frågorna så att det inte blir ett stickspår in för en enskild organisation.

Alexandra Anstrell vill att hästnätverket ska representera den stora variation av frågor som berör hästnäringen. Framöver ska därför också Riksdagens travnätverk, som leds av partikollegan Saila Quicklund (M), ingå i det nybildade nätverket.

– Vi vill ha bredden för att få styrkan, säger Anstrell.

Välkomnar fler

Både politiker och tjänstemän i riksdagen är välkomna på nätverkets träffar. Även om flera riksdagsledamöter själva rider, som Alexandra Anstrell som själv har häst och är uppvuxen på en gård i Jämtland, så är det inte ett krav. 

– Nej, nej. Absolut inte. Tvärtom är det roligt om alla möjliga hänger på, understryker Anstrell som även är ordförande i Riksdagens idrottsklubb.

– Den är till för att få fler att röra på sig och må bra. Både ledamöter och tjänstemän. Nu har vi till exempel precis haft det nordiska parlamentariska mästerskapet i längdskidor, säger Anstrell.

I sommar planerar klubben för Vätternrundan. Men hinner Alexandra Anstrell med så mycket annat när hon är aktiv i riksdagens föreningsliv?

– Man får göra sånt här för att det är kul, och då får man jobba lite extra, säger Anstrell som utöver att hon är ledamot i försvarsutskottet också är ordförande för riksdagens delegation till Arktiska parlamentarikerkonferensen.

– Sen tror jag att det är bra att man träffas över partigränserna och lär känna varandra. Man behöver inte alltid ha den här konfliktytan politiker emellan.

Framåt

Kanske blir 2023 året då hästnätverket till fullo kan blomma ut efter pandemin som kom att sätta stopp för större evenemang.

I april planeras ett studiebesök till Strömsholm där en av Sveriges riksanläggningar för ridsport ligger. Då följer ledamöter från nästan alla partier med.

Finns det hästintresserade ledamöter i alla riksdagens partier?

– I stort sett. Sen betyder det inte att man är hästmänniska själv, utan att man ser vikten av hästen i samhället. Med nästan 360 000 hästar i Sverige och en halv miljon svenskar som på något sätt är engagerade i ridsporten är det en viktig fråga, säger Anstrell.

{{toplink}}

Forrige artikel Moderaterna tillsätter internutredning efter uppgifter om röstköp Moderaterna tillsätter internutredning efter uppgifter om röstköp Næste artikel M och MP vinnare i partiernas medlemsjakt M och MP vinnare i partiernas medlemsjakt
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).