Nytt nätverk i riksdagen vill få tillbaka friluftsliv på skolschemat

Ett tvärpolitiskt friluftsnätverk har bildats i riksdagen. ”Vi vill ha fram politiska förslag som är brett förankrade, och vi vill vara konkreta”, säger Emma Ahlström Köster (M).

Emma Ahlström Köster beskriver sig som ”gammal i politiken men ny i riksdagen”. Hon kom in i riksdagen 2022 och är sedan 2022 ordinarie ledamot av kulturutskottet.

– När jag fick det förtroendet upptäckte jag att ingen har friluftslivet som viktigaste fråga. Hur ska vi då formulera någon inriktning? säger hon till Altinget.

Alla inom friluftsliv

Tanken är att nätverket ska ses fyra gånger per år och att de ska innefatta alla organisationer som på något sätt har med friluftslivet att göra.

– Jag brinner för frågor om hälsa och friluftsliv, och det är mycket som har kommit fram om utelivet i samband med pandemin.

– Till första träffen hade jag med mig Svenskt friluftsliv, Friluftsfrämjandet, 4H, Cykelfrämjandet, Svenska livräddningssällskapet, Sportfiskarna, och Svenska turistföreningen, Hälsofrämjandet och Orienteringsförbundet. Men jag vill att det ska växa och bli fler, säger hon. 

Svenskt friluftsliv hjälper

Exakt hur de ska dela upp sig är inte klart. De kommer att ha olika fokus och olika teman vid sina möten.

– Svenskt friluftsliv hjälper mig hitta kontakter och eldsjälar. Vi vill ha fram politiska förslag som är brett förankrade, och vi vill vara konkreta. Sedan behöver vi kroka i andra utskott. Så vi kommer att behöva bjuda in utbildnings- och miljö- och jordbruksutskottet för att hjälpa dem att ta kloka beslut.

Går det att hitta förslag som alla partier är överens om?

– Det är jag övertygad om. Redan under den första träffen kom vi överens om flera saker. Till exempel att återinföra friluftsliv som obligatorisk uppgift eller dag i skolan. Det togs bort för några år sedan.

– Alla nickade till att ”det här blev inte bra”, och det var på sittande möte. Så ja, jag tror att vi kommer att hitta många saker. Det finns lågt hängande frukter som vi kan plocka, säger Emma Ahlström Köster.

Forrige artikel Regeringen vill kraftigt öka återvandringen Regeringen vill kraftigt öka återvandringen Næste artikel Riksdagsledamöterna kan få kortare sommarlov Riksdagsledamöterna kan få kortare sommarlov
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).