Politikerna bakom årets största tweets

Morgan Johansson, Hanif Bali och Sara Skyttedal tar sig upp i Twittertoppen när årets största inlägg ska koras.

Det var i juli som sociala medieplattformen Twitter bytte namn till X. Engagemanget på plattformen har gått ner under året. De hundra största svenska kontona har lagt upp ungefär 20 procent färre tweets, konstaterar Medieakademin som i dag presenterar en lista på årets största tweets.

De första politikerna hamnar på en tredje plats. Det är tidigare S-ministrarna Morgan Johansson och Matilda Ernkrans som tillsammans med EU-parlamentarikern Evin Incir (S) skrivit en debattartikel i Aftonbladet där de kritiserar regeringen för att vara tysta om förtrycket i Iran.

Fjärde största tweet kom så sent som i december då Hanif Bali, tidigare moderat politiker som lämnade riksdagen i samband med förra valet, publicerade en AI-genererad ”patrotisk svensk bild” och uppmanade följarna att gilla bilden för att göra den ”ännu mer patriotisk”.

Efter honom hittar vi EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) med ett inlägg på henne själv framför ett stridsfordon och texten: ”Hoppas ryssförgöraren Stridsfordon 90 kan göra stor nytta i Ukraina”.

Topp 5 tweets 2023

1. Svenska fotbollförbundet tackar av Zlatan Ibrahimovic, 42 000 reaktioner.

2. Svenska fotbollförbundet om Victor Nilsson Lindelöfs målsuccé som tog Manchester United till final i FA-cupen, 24 000 reaktioner.

3. Socialdemokraterna i Aftonbladet Debatt, 19 000 reaktioner.

4. Hanif Balis AI-genererade bild, 16 000 reaktioner.

5. Sara Skyttedal om stridsfordon 90, 14 000 reaktioner.

Se hela listan här.

Forrige artikel Vestager förlorar kampen om toppjobbet på EU-banken Vestager förlorar kampen om toppjobbet på EU-banken Næste artikel Väljarnas dom: S svaga på lag och ordning Väljarnas dom: S svaga på lag och ordning
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).