Vestager förlorar kampen om toppjobbet på EU-banken

Spaniens finansminister kommer att ta över ledarskapet för Europeiska investeringsbanken (EIB) nästa år. Därmed återvänder danska Margrethe Vestager till EU-kommissionen och svenska Thomas Östros får se sig besegrad.

BRYSSEL. Nästa chef för EU:s investeringsbank i Luxemburg kommer inte att vara dansk, utan spanjor – och därför kan Margrethe Vestager snart återvända till sitt jobb som Danmarks kommissionär i Bryssel.

På grund av EU-kommissionens etiska regler har Margrethe Vestager varit tjänstledig utan lön sedan början av september eftersom hon har sökt toppjobbet på Europeiska investeringsbanken (EIB).

{{toplink}}

Men nu är väntan över. Efter en längre process än väntat meddelade det belgiska EIB-ordförandeskapet på fredagsmorgonen att en majoritet av de europeiska regeringarna är för att utse Spaniens finansminister och vice premiärminister, Nadia Calviño.

Det rapporterar källor vid ett möte med EU:s finansministrar på fredagsmorgonen.

Beslutet måste formaliseras under de kommande dagarna av EIB:s styrelse, men efter ett möte med EU:s ekonomi- och finansministrar är Calviños utnämning i praktiken klar.

Spanjoren väntas ta över toppjobbet från tysken Werner Hoyer, som avgår efter 12 år på posten, den 1 januari.

Ledningen för världens största multilaterala bank med årliga lån på hundratals miljarder kronor läggs alltså inte i händerna på en liberal dansk, utan på en socialistisk spanjor.

Spanien är det EU-land som får flest lån från Europeiska investeringsbanken.

Missnöje, men inte tillräckligt

Enligt Altinget har de tre baltiska staterna, Österrike, Nederländerna och Grekland, alla varit missnöjda med att Tyskland och Frankrike, tillsammans med det belgiska ordförandeskapet i EIB:s råd, drivit igenom den spanska kandidaten.

Detsamma gäller tydligen Italiens högerregering, som inte är förtjust i en spansk socialist som bankdirektör.

Danmark har, liksom andra medlemsstater, protesterat mot det sätt på vilket Belgiens finansminister har skött processen.

Men trots det blev det i slutändan inte tillräckligt med protester för att hålla Vestagers kandidatur vid liv.

Det blir alltså inte omedelbart som statsminister Mette Frederiksen (S) och hennes regering måste hitta en ny EU-kommissionär. Det kommer inte att ske förrän nästa höst, då hela kommissionen kommer att utses på nytt.

För närvarande kommer Margrethe Vestager att återgå till sitt arbete som kommissionsledamot med ansvar för konkurrensfrågor och verkställande vice ordförande för Europeiska kommissionen. Hennes frågor har den senaste tiden innehafts av kolleger i gruppen av kommissionärer.

Får viktig roll

Det är inte alla i de europeiska huvudstäderna som ser utnämningen av Nadia Calviño som den optimala lösningen.

En del såg Margrethe Vestager som en väg mot ett moderniserat EIB, som kommer att spela en viktig roll i återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget.

Kampen om toppjobbet på Europeiska investeringsbanken har varit tuffare än väntat den här gången, bland annat på grund av politiska maktkamper mellan små och stora länder – och för att bankens betydelse växer.

Från Sverige kandiderade den tidigare ministern och EIB:s vicepresident Tomas Östros. Polen och Italien har också haft kandidater till posten, men redan från start blev det en kamp mellan Vestager, som har nio år som EU-kommissionens ordförande bakom sig, och Spaniens Nadia Calviño.

{{toplink}}

Artikeln är översatt från Altinget.dk 

Forrige artikel Digitaliseringsmyndighet saknade digitala verktyg Digitaliseringsmyndighet saknade digitala verktyg Næste artikel Politikerna bakom årets största tweets Politikerna bakom årets största tweets
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).