Regeringen föreslår ändringar i vallagen

KORTNYTT. Regeringen har lagt en proposition med förslag till ändringar i vallagen. Förslagen siktar på stärka skyddet för valhemligheter men också utöka möjligheten till personröstande.

Ett förslag från regeringens sida innebär att platsen där valsedlarna i en vallokal läggs ut, ska vara avskärmad. Detta så att ingen person riskerar att röja sin valhemlighet och på så sätt minska risken att väljare utsätts för otillåten påverkan i en vallokal.

Läs mer: Vallagen ändras för snabbare omval

Regeringen vill också att väljare ska ha möjligheten att personrösta på både blanka och partimarkerade valsedlar. Som det ser ut i dag kan väljare bara rösta på anmälda kandidater på namnvalsedlar. Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.  

Gör Altingets valtest: Finansminister för en dag 

Forrige artikel Väljare röstar oftare på olika partier i riksdag och kommun Næste artikel Dålig kommunstatistik gissel för finansministern
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).