Regeringskansliets hyra höjs med 50 procent

Regeringskansliets hyra höjs från 66 miljoner till 100 miljoner när regeringen nu flyttar in i ett nyrenoverat Rosenbad. Peter Wallin, fastighetsdirektör på Statens Fastighetsverk, säger att hyran är i nivå med andra liknande fastigheter. 

Renoveringen av Rosenbad, som har pågått sedan 2019, har inneburit nya system för ventilation, el och ökad säkerhet. Samtidigt som fasader, tak, innergårdar, fönster och ytskikt renoverats. 

Peter Wallin, fastighetsdirektör på Statens Fastighetsverk (SFV) som förvaltar byggnaden, menar att den nya hyran på 100 miljoner och statens kostnad för byggnaden är i en nivå som man kan vänta sig. 

– Jag skulle nog jämföra den med andra likvärdiga byggnader. När Nationalmuseum renoverades gjordes en stor investering i den och där är hyran ungefär motsvarande sett till kvadratmeter, säger Peter Wallin till Altinget. 

Ryms i anslaget

Nationalmuseum har å sin sida flaggat för att hyran blivit alltför hög sett till de resurser museet har. För Regeringskansliet är läget ett annat. Ansvarig chef vid Regeringskansliet, Hans Bäck, vill inte ställa upp på en intervju med Altinget. Men han skriver via Regeringskansliets pressavdelning att den nya hyran ryms inom anslaget och att anslaget inte justerats upp med anledning av hyreshöjningen.

Till skillnad mot Nationalmuseum har Regeringskansliet avtal om en hyresmarknadsmodell för Rosenbad, alltså att hyran sättas i nivå med övriga hyrorna på marknaden.

– Mellan oss och Regeringskansliet har vi kommit överens om att vi ska anlita externa värderare, så det gör vi tillsammans. Det ska vara minst två värderare som gör varsin rapport. Sen kommer man gemensamt fram till en hyresnivå utifrån de två rapporterna, säger Peter Wallin.

Han berättar att hyressättningen mellan Regeringskansliet och SFV snarare görs genom en gemensam analys av variablerna som ligger till grund för hyressättningen än en förhandling mellan parterna. 

– Det är variabler som läget, hur skicket på byggnaden är, hur många kvadratmeter som är aktuella och vilka funktioner som finns i byggnaden. 

Enligt SFV fanns det ett stort behov av att renovera byggnaden eftersom inget renoveringsarbete, utöver underhållsarbete, skett sedan början av 1980-talet då Regeringskansliet flyttade in. 

Dyrare än tänkt

Kostnaden för själva renoveringen landade slutligen på omkring 2,2 miljarder kronor – 800 miljoner mer än vad den initiala investeringen bedömdes landa på, delvis till följd av arkeologiska fynd i källaren och pandemin. Men att projektet blivit dyrare än beräknat påverkar inte hyran för Regeringskansliet. 

– Hyresnivån förändras inte på det sättet, utan man sätter ett kvadratmeterpris. Det ligger på Fastighetsverket att se till att det blir en lönsamhet i projektet. Så att renoveringen blir dyrare gör inte att det blir en dyrare hyra per kvadratmeter, säger Peter Wallin.

Den nya hyran är dels en effekt av renoveringen, men också av en indexering på omkring 20 procent till följd av generella kostnadsökningar. 

Förutom de åtgärder som SFV bedömt behöver göras i samband med renoveringen har även hyresgästanpassningar gjorts till en kostnad på 575 miljoner kronor. Anpassningarna gäller framförallt säkerhetsåtgärder men även andra verksamhetsbehov. 

Under sommaren beslutade Regeringskansliet att en extern granskning av hyresanpassningarna ska göras. Ännu är upphandlingen om vem som ska genomföra granskningen inte klar, men syftet är att kontrollera att anpassningarna är rimliga och bygger på branschpraxis. 

– Det här är och har varit ett stort och komplicerat projekt. Att vi har rutiner för granskning av den här typen av åtgärder är viktigt för att säkerställa att kostnaderna är rimliga. Det är centralt att sträva efter effektivitet i den offentliga förvaltningen för att på bästa sätt värna skattebetalarnas pengar, sa finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) enligt ett pressmeddelande i juli när granskningen presenterades. 

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringen utreder myndighetsrensning Regeringen utreder myndighetsrensning Næste artikel Utredarens förslag: Sätt generaldirektörer i karantän Utredarens förslag: Sätt generaldirektörer i karantän
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).