Regiondirektörens julbesked: 750 anställda ska bort

Region Värmland måste spara en halv miljard kronor. ”Min bedömning är att vi behöver minska antalet anställda med 750 personer och på så vis hamna i nivå med den storlek organisationen hade för tre år sedan”, säger regiondirektör Peter Bäckstrand i ett pressmeddelande.

Region Värmland går mot cirka en miljard kronor i underskott för 2023 och prognosen pekar mot ett miljardunderskott även 2024. Det förslag som regiondirektören nu lämnat över till regionstyrelsen innebär besparingar på en halv miljard kronor och omfattar alla verksamheter. 

Eventuellt kommer ett varsel för 300 personer att läggas, samtidigt som vakanser inte återbesätts. Samtidigt har regionen infört ett heltäckande anställningsstopp.

– Den samlade bedömningen är att detta är vad som går att åstadkomma utan större strukturella förändringar i regionens verksamhet. Ett beslut om varsel kommer däremot att innebära reduceringar, prioriteringar och omfördelning av resurser, säger Peter Bäckstrand i ett pressmeddelande.

Den 19 december ska regionstyrelsen diskutera förslaget. Om regionstyrelsen godkänner planen kommer förslaget skyndsamt att samrådas med övriga nämnder.

– Det känns tråkigt att behöva lägga fram ett sådant här förslag någon vecka innan jul och jag önskar att vi hade befunnit oss i en annan situation. Vi har en krävande tid framför oss, säger Peter Bäckstrand.

Forrige artikel Regeringen planerar ”grundlig översyn” av Samhalls uppdrag Regeringen planerar ”grundlig översyn” av Samhalls uppdrag Næste artikel Öl med Martin Melin eller fika med Svantesson? Öl med Martin Melin eller fika med Svantesson?
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).