Podd: Så ökar riksdagens makt

PODD. Riksdagen får ökad makt när det blir svårare att bilda regering. Altingets chefredaktör Mattias Croneborg diskuterar tillsammans med Ursula Berge, samhällspolitisk chef på fackförbundet SSR, i podden Arena Tyckonomi hur makten kan komma att förvaltas. 

Veckans avsnitt av Arena Tyckonomi ägnas åt frågan om riksdagens ökande makt. Hur kommer den att förvaltas, och vilka partier gynnas eller missgynnas? Mattias Croneborg, chefredaktör för Altinget, och Ursula Berge, samhällspolitisk chef på fackförbundet SSR, diskuterar. Samtalet leds av Elsa Persson, redaktör och grävreporter på Dagens Arena.

Segdraget

Mattias Croneborg beklagar att talmannen låtit det gå så här lång tid utan att vi har någon regering – det kan sinka viktiga ekonomisk-politiska beslut som inte hinner läggas in i nästa års budget.

– Talmannen hade kunnat ta det första regeringsunderlaget till omröstning – då hade vi varit i dagens läge för en och en halv månad sedan. Vi kanske redan hade haft en budget och hade kunnat gå över till att prata om sakfrågor istället för det politiska spelet, säger han.

Sakpolitik diskuteras inte

Ursula Berge tror inte att fikastunderna hos talmannen lett till att partierna på något sätt gått till botten med sakfrågor där de hade kunna komma överens.

– Jag tror att våra partipolitiker i allmänhet är väldigt dåliga på de här extremt svidande kompromisserna och jag får inte riktigt intrycket att man använt de här två månaderna till att göra det, säger hon.

Båda är överens om att riksdagen kommer att få en ökad makt denna mandatperiod. 

Här kan du lyssna på Arena Tyckonomi

Forrige artikel Ödesvecka för Kristersson Ödesvecka för Kristersson Næste artikel SD kommer rösta ja på Kristersson som statsminister SD kommer rösta ja på Kristersson som statsminister
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).